En vinnande modell för Västerbotten.

Under hösten 2014 beslutade vi röd-gröna i Landstinget om att satsa på akademiskt specialisttjänstgöring, där man ska få full lön samtidigt som man läser vidare med en specialist utbildning.  2015 blev första försöks året och satsningen har givit goda resultat, detta var en viktig del av satsningen för att kunna ge bättre utvecklings möjlighet till sjuksköterskor.

Detta är en viktig och mycket angelägen fråga och jag hoppas att vi röd-gröna med stöd av regeringen också kommer kunna fortsätta och stödja olika AST projekt som en del i att stärka och utveckla välfärden. AST ger möjligheter till en ökad kompetensförsörjning och kan stärka bemanning. Genom att få fler specialistsköterskor så kan vi enklare garantera kvaliteten och säkerheten inom vården, samt med fler specialistsköterskor kan vi enklare möta och hantera den allt mer högspecialisering som sker inom vården för att utveckla de vårdmodeller som finns idag.

Regeringen har under året utsett en utredare för att se hur vi kan öka antalet utbildade specialistsjuksköterskor och jag hoppas den satsning vi gjort här i Västerbotten ska kunna även inspirera övriga län. Det gäller att vara lyhörd inför den arbetsmarknad som finns och kunna erbjuda bra förutsättningar och individualisera morötterna för att locka fler att utbilda sig. AST projektet är en viktig del i en helhets bild där vi måste kunna erbjuda en bra arbetsmiljö, möjlighet till vidare utbildning med betald lön och en bättre lön inom vården överlag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.