Vi röd-gröna skapar förutsättningar för en hållbar tillväxt

Som Miljöpartist så tycker jag att grön skatteväxling ska vara en naturlig del av en hållbar och ansvarstagande ekonomisk politik, det är viktigt att höjer skatter utsläpp så det blir mer lönsamt att satsa och verka mer klimatsmart och hållbart. Genom grön skatteväxling kan vi också stärka specifika projekt och satsningar.

Igår presenterade vår röd-gröna regering ett bra förslag på en grön skatteväxling i kommande budget, där intäkterna från flygskatten kommer ”växlas” mot att sänka kostnaderna för ensamföretagare för att stärka möjligheten att börja anställa. Förslaget bygger på att enskilda firmor och handelsbolag med max två ägare samt aktiebolag utan anställda kommer få kraftigt nedsatt arbetsgivaravgift för den första personen de anställer, under anställningens första år.

Detta är ett viktigt förslag som visar att vi röd-gröna värnar om företagsamheten i landet men också skapar bättre villkor för de minsta företagen så att dem får bättre möjligheter till att anställa och växa. Sedan den röd-grönas regeringen tillträdde 2014 har vi skapat 200000 fler jobb och det är små företagarna som kommer utgöra en stor del av nyanställnings möjligheterna i framtiden, vi röd-gröna skapar fler och bra förutsättningar för små företag att växa.

Med i detta förslag presenteras också skattelättnader för personaloptioner, där mindre nystartade företag som kan ha svårt att erbjuda marknadsmässiga löner, där man istället erbjuder personaloptioner så ska dessa optioner inte ska förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala arbetsgivaravgifter. I stället sker beskattning först när den aktie som den anställde har köpt genom att utnyttja personaloptionen säljs.

Sverige har en av världens starkaste startup-miljöer. Små, snabbväxande företag med innovativa tjänster och produkter utmanar framtidens problem idag och skapar lösningar och förutsättningar för ett hållbart levande men som också stärker vårt näringsliv för framtiden, det är viktigt att vi skapar rätt förutsättningar för dessa företag att stanna och växa i Sverige och i processen kunna attrahera och behålla rätt kompetens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.