Matsvinnet måste minska

Jag har fått den här debattartikeln publicerad i IVF om matsvinnet. Här kan ni läsa om det.:

Frankrike blev under förra året det första landet i världen som förbjuder mataffärer från att slänga mat som är ätbar. Istället måste maten doneras till välgörenhetsorganisationer som delar ut mat till dem som har det svårt. Lagen kom till efter att man uppmärksammat den förödande effekt matsvinnet bidrar till negativa effekter på klimat och miljö och uttömning av ändliga resurser. Frankrike har genom normbrytande lagändringar kampanjer satsat på att minska matsvinnet. Nu hoppas man på att fler länder driva igenom lagen och att lagen ska kunna gälla i hela EU.

Jag tycker att detta verkligen är ett steg i rätt riktning, detta är något som vi i Sverige måste införa så snart som möjligt, vi måste bli mer effektiva i vår resurs förbrukning och tyvärr så har vi ett stort problem när det kommer till all den mat vi slänger, dels är det inte ekonomiskt hållbart och ett enormt slöseri på resurser men främst så har det en kraftig negativ inverkan på miljön.

Vi som konsumenter och mat-varuhandeln slänger bort enorma mänger med mat som är fullt ätbar. Samtidigt så slängs en enorm mängder mat som inte ens lämnar gården, på grund av utseendet och att det inte håller mataffärernas standard, fula frukter kanske inte ser bra ut, men de är inget fel på dem och de är fortfarande ätbara och smakar lika bra.

Priset på mat har gått upp ganska mycket på några år, idag har mat och hälsa för många blivit en klass fråga och det finns studier som visar på att ohälsa kopplat till näringsfattig kost ofta har en koppling till dem som finns längre ner på den socio-ekonomiska skalan, det är idag ofta billigare att köpa helfabrikat varor än att köpa en påse med äpplen, ur detta perspektiv så tycker jag att det vore naturligt att våra livsmedels butiker även skulle erbjuda den mindre estetiska andra sortering av frukt och grönsaker så att fler kan ha råd med hälsosam och hållbar mat.

Ett andra perspektiv är att vi måste ändra de normer och regler som finns, vi måste kunna få hantera varor med utgånget datum om dem fortfarande är hela och ätbara, vi måste kunna ”sända vidare” fullt ätbar mat till behövande, idag säger regelverket nej till detta vilket måste ändras.

Det tredje perspektivet är att vi måste få ett mer cirkulärt beteende och fullfölja livskedjan för våra livsmedel, låt mig ge ett exempel… Idag så ser jag som livsmedels handlare att ett gäng äpplen håller på att bli dåliga, inte just än men snart, tänk om jag tog dessa och gjorde till en färsk juice som jag kunde sälja mina kunder, eller om jag skulle behöva slänga några kilo kött som är fullt ätbart men som istället kunde hämtas av en hjälp organisation  som kunde serverat hemlösa en värdig middag. Vi måste också hitta fler innovativa lösningar på hur vi återanvänder vår mat, kan kanske förskole maten som blir över bli matlådor för föräldrar att till en billig peng köpa med sig hem. Idag har vi ett regelverk som sätter käppar i hjulet för allt detta, något vi måste ändra på NU!!

Till sist så måste vi öka kunskapen och sudda ut osäkerheten kring skillnaderna mellan hållbarhetsmärkningarna då mängder av mat slängs i onödan i stället för att syn, lukt och smak får avgöra kvalitén på varan.  Att planera inköpen bättre och undvika överdimensionerade portioner är också bra åtgärderna för att minska matsvinnet. Vi måste också öka kunskapen och bli bättre på att använda alla dekar av de råvaror vi köper med oss hem, exempelvis så slänger vi ofta ”blasten” på våra grönsaker, vilket är fullt ätbara, smakar bra och innehåller mängder av nyttigheter.

 

3 kommentarer

  1. Olle

    Detta öppnar upp ett perfekt läge för oseriösa handlare att i princip kunna fuska hur som helst.
    Sänker man priset för äpple tex när de ser lite sämre ut vilket redan idag görs så köper ingen dessa ändå. Kött får grillas idag samma dag datumet går ut och som grillat får det då säljas 7 dagar efter utgånget datum.
    Sen håller jag inte med om att matpriserna gått upp ,av vår lön går endast ca 17 % till mat. På 80-talet gick ca 40 % till mat. Men bönderna får samma pris för sina produkter idag som då.Detta innebär att pressade bönder måste vara mycket effektivare och tar då i vissa fall till lite olagliga metoder. Titta bara på äggproduktionen på kontinenten med gift. Sen ökar också andelen ekologiskt i butikerna och detta är mycket dyrare att producera , går mycket mer diesel vid mekanisk bearbetning av ogräs. Markerna måste ligga i träda och gröngödsling måste till för att ge marken näring. Naturgödsel är en bristvara och kommer att bli en ännu större bristvara om andelen kött minskar mot grönt .Ska vi gå över till ren ekologisk odling får vi bara ut 1/3 på våra åkrar .Dessa åkrar som nu blir Köpcentra och tomtmark som aldrig kan återställas för matproduktion Så ska vi öka andelen ekologiskt då håller jag med om att matpriserna höjts. Men ska man titta på prisökningar så kan man inte blanda äpple och päron

  2. Björn

    Ful frukt och grönt blir till barnmat, sylt, marmelader och annat som utseendet inte spelar någon roll på. Producenten får bara mindre betalt för det. Finns nya marknader som sköter detta automatiskt i vissa länder. Producenten levererar färdigsorterat fint/fult och marknaden bjuder på de olika klasserna.

    Affärer med eget kök börjar bli bättre på att använda matvaror som håller på att gå ut till att göra lunchrätter till kunderna. Ser även detta i Finland på vissa lågprisvaruhus, kommer inte ihåg namnet på dem just nu. Problemet är väl mer att affärerna inte har folk till att hålla koll på vad som håller på att gå ut och göra något åt det som rea eller donera innan datumet gått ut. Många affärer använder leverantörerna till att fylla på hyllorna med deras varor och då är intresset för att kolla datum på det som redan finns i hyllan inte där.

    Angående matkunskaper hos konsumenter så kan man bara hålla med. Den generationen som kommer ut ur skolan nu och de senaste 10 åren har ingen som helst uppfattning om hur man lagar mat eller planerar inköp så man slipper slänga så mycket. Jag har stött på så många som inte har vare sig kunskap eller intresse att lära sig utan bara köper och slänger bort när det börjar växa mögel.

    • Olle

      Kanske butikerna som märkte om datumen gjorde rätt egentligen (skämt med lite allvar) . Men är ju inte så lätt att köpa bäst före mat och öppna förpackningen i butiken och lukta på det om det är bra, eller att köpa efter bästföre datum ta med hem lukta och konstatera att det inte är bra, sätta sig i bilen och returnera till butiken . Svaret blir då nobben från butiken eftersom bästföre datum har gått ut och du får ingen vara i utbyte. Med alla matprogram på tv borde ju många kunna lära sig att bereda mat från grunden,tyvärr prioriterar många yngre annat före maten. Men som Nasser säger att färdiglagad mat är billigare, det stämmer inte. och framförallt är den inte lika bra . Här används ofta socker för att höja smakerna. Nu är hösten här och med den billiga rotfrukter, varför inte göra en stor rotsaksgryta och sen frysa in i förpackningar. Och eftersom Nasser är en MP så kan man ju använda tomma mjölkpaket en gång till innan återvinningen att frysa in grytan.Att säga att folk inte har råd med mat är lite fel, titta på matställena i Umeå en fredagskväll, fullt med studenter som äter och dricker gott till dyra restaurangpriser.Och antagligen med lånade SCN pengar. Om maten vore dyrare funnes heller inget svinn 🙂 och vi bönder kanske också få nåt för våra produkter och inte bara mellanhänderna.Bonden får idag ca 20 kr/kg för nötkött av tjur 32 kr/kg för mellankalv, så titta gärna i butiken vad mellanhänderna tar ut, finns ingen styckdetalj på dessa djur som säljs under 60 kr/kg i butiken Källa : http://www.hkscanagri.se/notering/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.