Vi stärker kvinnor runt om i världen

I en orolig tid, där vår värld är i obalans, där många delar av världen kommer behöva åter bygga upp sig efter krig och misär så ser man också samtidigt hur de negativa klimateffekterna blir allt mer tydligare. De regioner som drabbas värst av klimateffekterna är där man saknar resurser, båda ekonomiska men innovativa kunskaper, på platser där man måste kämpa bara för att överleva.

Det är viktigt att vi I-länder även tar ett ansvar utanför våra gränser, klimatomställningen är en global utmaning men tyvärr ser vi hur många delar av det internationella ledarskapet sviker klimatet och sina medmänniskor. Det är då jag är stolt när vår röd-gröna regering visar vägen, både nationellt och internationellt, där vi från Sveriges sida visar att vi tar taktpinnen i klimatoffensiven och leder vägen för en världsomfattande klimatomställning. Sverige och vår röd-gröna regering kommer behöva visa vägen så fler länder kliver fram och tar ett globalt ansvar i klimatfrågan.

742 miljoner kronor kommer nu vi röd-gröna öka klimatbiståndet med, ytterligare 742 miljoner till att stärka arbetet i länder som är utsatta för havsnivåhöjningar och ett våldsamt klimat som gör att översvämningar och erodering av jord blir allt mer vanligt, där man nu kan skapa bättre beredning för klimatkatastrofer, bygga ut hållbar infrastruktur och satsa på förnybara energikällor.

Att öka klimatbiståndet kommer även stärka kvinnor i många utsatta områden, kvinnor drabbas särskilt hårt i regioner med ojämställdhet och som saknar resurser för att hantera klimateffekterna. Forskning visar att kvinnor drabbas mer ekonomisk av klimatförändringar och att kvinnor ofta får utstå den mest omtumlande konsekvensen av negativa klimateffekter. Samtidigt har kvinnor i flera delar av världen där klimateffekterna är som mest påtaglig har kvinnor mindre makt att påverka när de viktiga klimatbesluten tas. Statistiken visar också att det är fler kvinnor dör vid större klimatkatastrofer.

Så genom ett ökat klimatbistånd leder vi inte bara vägen i klimatoffensiven utan vi stärker kvinnor runt om i världen och stärker arbetet i att sudda bort orättvisor och ojämställdhet. Vi röd-gröna visar at vi tar ansvar för klimatet inte bara på hemma plan utan världsligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.