Upphandlingsprocessen måste ses över.

Just nu håller regeringen på att se över regelverket och processerna vid offentliga upphandlingar och mycket fokus ligger på överklagningsprocessen som finns tillgänglig idag. Jag välkomnar detta, det finns idag ett allt för generöst system där man enkelt kan överklaga utan att det finns någon konsekvens innebörd i det hela.

Självklart måste vi se till att alla upphandlings processen går helt rätt till och jag tror att det finns många områden inom detta som vi också behöver se över och stärka dem som jobbar med denna process ute i kommuner och landsting. Men allt oftare ser vi hur upphandlingsprocesser överklagas och ny statistik visar att Sverige är det land i Sverige där det överklagas mest i hela EU. Tyvärr ser vi också hur det generösa systemet tillåter aktörer att överklaga i rena strategiska syften för att skapa obalans hos dess konkurrenter i anbudsförfarandet eller där man söker skadestånd. Detta kan leda till domstolsprocesser och förseningar inom verksamheter men också så måste ärenden tilldelas mer resurser för att frågan ska hanteras klart och allt detta leder till stora mång miljardkostnader för skattebetalarna.

Jag tror på att det vore bra om man införde ett avgifts system vid överklagningar av denna typ, där aktören får betala en kostnad då man vill överklaga, jag tror detta skulle få bort dem som sätter i system att överklaga för egen vinnings skull, men jag tror också att man ska införa en lucka för överklagan tidigt i processen så att man ska kunna komma med synpunkter, men efter det så ska avgift beläggas.

Dessa problem finns också i Umeåkommun, jag hoppas verkligen att man finner nya lösningar i processen, skattepengar ska gå till medborgare och kommunens verksamheter och där behov finns. Inte ska dem försvinna iväg i en byråkratisk spindelväv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.