Fem kommuner i Västerbotten har sökt regeringens byggbonus

I Västerbottens län har kommunerna Malå, Skellefteå, Umeå, Vindeln och Vännäs sökt regeringens byggbonus för ökat bostadsbyggande. I ansökningarna anger kommunerna att de gett startbesked för över 1.600 bostäder under perioden 1/8 2016 till 31/7 2017. Totalt i riket har över 200 kommuner sökt stödet.

Intresset från landets kommuner att ta del av det statliga stödet för bostadsbyggande är stort. Förra året fick 111 kommuner dela på 1,85 miljarder kronor. I år har intresset ökat och det är över 200 kommuner som sökt stödet på 1,8 miljarder kronor.

Syftet med stödet är att förmå kommunerna att bli mer aktiva i bostadsbyggandet. Två krav för att få ta del av stödet är att kommunen har en aktuell översiktsplan och har aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

Det är också viktigt att vi bygger hållbart för framtiden men också skapar mångfald på bostadsmarknaden där vi har en blandning av olika boendeformer och där bostadsmarknaden är öppen och tillgänglig alla. Att kunna bo centralt ska inte avgöras av storleken på din plånbok. Under denna mandatperiod har vi röd-gröna sett till att byggandet tagit fart igen. Inte sedan miljonprogrammens dagar har vi sett rekordnivåer inom bostadsbyggandet som nu. 2015 påbörjades ca 50 000 bostäder, 2016 ca 67 000 och i år ser det ut att bli uppåt 72 000 lägenheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.