Röd-gröna satsningar på äldreomsorgen börjar visa resultat I Umeå

Idag presenterar Socialstyrelsen sin utvärdering av regeringens bemanningsmiljarder för 2016. En satsning från oss röd-gröna som gett över 5000 fler årsarbetare i äldreomsorgen. Satsningen har resulterat i att ny personal kunnat anställas och att befintlig personal kunnat gå upp i arbetstid.

Personalen är enligt mig den absolut viktigaste resursen för att få en bra äldreomsorg. Vi röd-gröna har satsat 2 miljarder per år för att öka bemanningen och nu börjar vi på riktigt se resultaten. Sedan införandet under försommaren 2015 har satsningen resulterat i att runt om i kommunerna har man kunnat anställt fler undersköterskor (3245 årsarbetskrafter), vårdbiträden (886), sjuksköterskor (282), arbetsterapeuter (140) och fysioterapeuter (124). Genom satsningen har verksamheter kunnat stärka sina resurser för bättre kontinuitet, bättre bemanning nattetid och aktiviteter för en meningsfull tillvaro och trygg hemgång efter sjukhusvistelse för äldre.

För Umeå kommuns del så har verksamheten för äldre omsorg stärks med strax över 17 miljoner för 2017, några av de åtgärder vi kunnat genomföra genom satsningen har varit prioriterade satsningar på undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor och extratjänster på vård- och omsorgsboenden, där vi främst sett till att utöka bemanningen på kvällar och helger samt vi har stärkt med personal till verksamheter som har hand om personer med stora omvårdnadsbehov.  Genom utökad bemanning har vi kunnat skapa en mer meningsfull vardag med sociala, kulturella och fysiska aktiviteter. Genom ökad bemanning så har vi kunnat stärka hemtjänstinsatser på kvälls- och nattetid, detta för att öka säkerheten och tryggheten hos dem äldre då man också kan se hur andelen svårt sjuka som bor kvar i sitt eget boende ökat.

Detta är en ytterligare satsning från oss röd-gröna som visar att vi tar ansvar, ansvar för välfärden, skolan och klimatet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.