Vi måste höja ribban inom klimatarbetet NU

På sistone har det kommit nya rapporter om att koldioxidhalterna i atmosfären har ökat extremt mycket. Det talas om en ökning som kommer behöva sådana drastiska åtgärder så att ens Parisavtalet inte räcker till. En av orsakerna till den höga halten koldioxid är de allt förödande natur och klimatkatastroferna som följer varandra allt mer tätt, förutom den materiella förödelse de lämnar efter sig så får de också enorma konsekvenser där de ställer till stor skada och förödelse på många ekosystem som försvagats så kraftigt att de ej har samma förmåga att binda och naturligt hantera koldioxid. Inom vissa ekosystem har försvagningen blivit så markant att de släpper ut mer koldioxid än vad de lyckas binda och hantera.

Vi har hamnat i ett förödande ekorrhjul, de natur och klimatkatastrofer vi ser skapa all denna förstörelse och rubbningar i ekosystemen är en påföljd av den globala uppvärmningen som i sin tur orsakas av vårt mänskliga beteende och de negativa utsläpp som vi människor orsakat.

År 2015 var koncentrationen koldioxid i atmosfären 400 ppm, något som 2016 steg till 403.3 ppm. Ökningen på 3.3 ppm kan jämföras med det senaste tio årens snittökning på 2.08 ppm årligen. De senaste mätningarna från september i år lägger nivån på 406.94 ppm.

Vi ansvariga politiker tillsammans med industrin och övriga näringslivet måste vidta drastiska åtgärder för att klara målen i Parisavtalet, och därmed begränsa den globala uppvärmningen till 1.5-2 grader. Just nu ligger inte alla världens länder i fas med sina löften om utsläppsminskningar och om vi fortsätter som vi gör idag kommer den globala uppvärmningen överstiga 3 grader. Vi måste höja nivån nu och implementera nya verktyg som gör det enklare att klara klimatomställningen, vi måste också skapa förutsättningar som tvingar dem som agerar passivt att ta sitt ansvar, annars kommer vi stå inför en eventuell kollaps av klimatet och de ekosystem vi känner till idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.