Arbetet med klimatomställningen trappas nu upp

På initiativ av Kanada och Storbritannien så har över 20 länder under klimat mötet i Bonn anslutit sig till Powering Past Coal Alliance och där också Sverige är med. Målet är att tillsammans jobba fram en utfasning av traditionell kolkraft och att utöka alliansen till 50 medlemmar innan COP24 nästa år. Man har också satt som mål att kolkraften ska vara helt utfasad inom alla I-länder till 2030 och inom alla U-länder till 2050. De länder som har anslutit till PPCA kommer inte heller tillåta etableringar av kolkraftverk och företag inom PPCA länder måste driva sin verksamhet utan kol och finansiering inom alliansen ska enbart gå till grön energi.

Som jag har skrivit innan så måste vi skärpa målen i Parisavtalet och vi måste helt enkelt göra mer och öka takten. Det är just utifrån detta som det är riktigt häftigt att se hur Storbritannien har slagit sig fritt från kol: för fem år sedan kom 40 procent av elektriciteten i landet från kol, jämfört med 2 procent idag. Under samma tid har priset för både sol- och vindenergi mer än halverats. Under de senare åren så har man sett att vissa länder ökat sin kolförbrukning vilket har påverkat klimatomställningen mycket negativt, men vi har ännu en möjlighet att vända den negativa trenden. Vi måste tillsammans agera nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.