Glädjande besked från regeringen

För oss i Miljöpartiet Umeå har det varit en prioriterad fråga att de ensamkommande ska få stanna. Många av våra fantastiska eldsjälar har jobbat nära med föreningslivet med att stötta dessa ungdomar och funnits där som stöd personer och familjehem.

Vi är stolta över att Miljöpartiet i regeringen jobbat för att ensamkommande ungdomar inte ska behöva ryckas upp i onödan och kunna bo kvar i de kommuner de befinner under hela asylprocessen, även när de fyllt 18 år. Det är av yttersta vikt att dessa ungdomar ska få en plats där de känner trygghet, glädje och en tillvaro. De måste få en chans att få börja om och hitta stabilitet i en tillvaro i obalans.
MP Umeå har länge jobbat för att de som kom som ensamkommande 2015 ska få stanna i Sverige. De kom som barn och skulle fått stanna om deras asylärenden blivit prövade i rimlig tid. Istället har de på grund av orimligt långa handläggningstider hunnit bli myndiga och har därmed fått betydligt sämre chanser att få uppehållstillstånd. Det är både orättvist och inhumant.
MP Umeå har länge kämpat och jobbat för att politiken ska ta sitt ansvar. För oss är det viktigt att vi erbjuder dessa ungdomar att få bo kvar i vår kommun så att de får den trygghet och kontinuitet de behöver i väntan på sina asylbeslut. Dessa ungdomar har nu rotat sig, börjat skolan, lärt sig svenska på rekordtid och skaffat sig kompisar och byggt upp nätverk av vuxna. För oss är det en självklarhet att dessa ungdomar ska få en ny chans i Sverige.
Det är då mycket glädjande att vår regering efter tuffa förhandlingar nu äntligen kommit fram till att de som kom under 2015 ska få en möjlighet att stanna. Det är en grön och mänsklig framgång att man tar ansvar för den bristfälliga asylprocessen och ger dessa unga en rimlig chans till en värdig framtid. Där man kan rota sig i Sverige, fortsätta gå i skolan, lär sig svenska, fortsätta umgås med sina vänner och få fortsatt stöd personerna i sin omgivning. Dessa ungdomar har blivit en del av vårt samhälle, en del av vår framtid. Och vi behöver dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.