Umeå kommun måste bli mer självförsörjande

Det är hög tid att vi verkligen börjar se över Umeå kommuns driftskostnader. I arbetet med att bli en mer hållbar kommun så måste vi börja se över våra driftskostnader. Vi måste investera långsiktigt i hållbara lösningar och tänka på driftskostnader istället för den initiala investeringskostnaden.

En satsning som jag tycker vi i Umeå kommun ska investera i är att ha solceller på kommunala fastigheter. Inom Umeå så har vi fossilfri el och fjärrvärme men kommunens verksamheter behöver bli ännu mer självförsörjande så att man kan få över resurser som kan istället riktas in i verksamhetens arbete. Förutom miljövinsterna så leder också solceller till ekonomiska vinster då en anläggning på ca 2000kvm har betalat sig själv på ca 13år och livslängden på en solcells anläggning är uppåt 25-26år. Genom att solceller på sina anläggningar kan olika verksamheter generera egen el till belysning, fläktar, datorer, varmvatten med mera. Det som inte går åt säljs som grön el på elmarknaden eller genom nya lösningar lagra upp elen för perioder där soltimmar är kortare.

Det finns idag några projekt där man har solcells anläggningar på kommunala fastigheter bla på en del av stadshuset, men vi måste skala upp detta och jag tycket att vi också ska ha som norm att vid alla nyproduktioner så ska solceller vara med i alla tekniska beskrivningar. Via Umeå energi så uppmanar vi medborgarna att satsa på solceller och självförsörjning genom solcells paket som man kan hyra väldigt förmånligt. Det är viktigt att vi visar att vi inom våra verksamheter lever som vi lär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.