Världens invånare har sagt sitt…Klimatomställningen ska ske nu

Jag har tidigare skrivit om Powering Past Coal Alliance och där också Sverige är med. Målet är att tillsammans jobba fram en utfasning av traditionell kolkraft ska vara helt urfasad inom alla I-länder till 2030 och inom alla U-länder till 2050. Detta är mycket avgörande om vi ska kunna nå 2gradersmålet. Med bakgrund till detta är det också riktigt spännande att ta del av den undersökning GEB (Green Energi Barometer), som gjordes av det danska energibolaget Orsted tillsammans med analysfirman Edelman Intelligence. Undersökningen gjordes i Danmark, Frankrike, Holland, Japan, Kanada, Kina, Polen, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Tyskland och USA och man fick in data från över 26000 deltagare.

Strax över 82% av dem som deltog ansåg att vi måste påskynda omställningen till helt förnybar energi och 3 av fyra tillfrågade ansåg att vi måste genomföra klimatomställningen snabbare än nuvarande takt. Men det som är ett riktigt avgörande resultat utifrån undersökningen var att strax över 85% av ville att kolkraften skulle fasas ut och det snabbare än planerat, i Kina som har en gedigen kolkrafts historia var siffran 96%.

Ett resultat från undersökningen blev också att man ansåg att den globala uppvärmningen var det näst största hotet efter terrorism. Majoriteten av dem som deltog ansåg också att klimatomställningen och en mer hållbar inställning på tillväxt och förvaltande kommer långsiktigt vara mer ekonomiskt gynnsamt.

Jag tycker att resultatet av undersökningen är en viktig indikation till världsledande och de organisationer som försöker förhindra en snabb och effektiv klimatomställning, världens invånare är medvetna om de behov som vår jord behöver och att det finns en vilja hos folket att ta ansvar och ställa om. Tillsammans gör vi skillnad.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.