Människan blir mer medveten om klimatförändringarna

Idag träffas världens ledare i Paris för att följa upp arbetet med klimatavtalet, som jag har skrivit om innan så måste man skruva upp målen för att kunna nå 2graders målen och påskynda klimatomställningen. Vår mest avgörande fråga inför framtiden är hur vi ska lyckas hindra den ökade globala uppvärmningen innan den når nivåer som vi inte längre klarar av att hantera.

Effekterna av den globala uppvärmningen blir mer och mer tydliga, bara i år har vi runt om i världen haft extrema naturkatastrofer och oväder, låga vatten nivåer och extrem torka. I de fattigare delarna av världen kan vi också börja se de första tendenserna på klimat flyktingar. De omväxlande väderförhållandena gör också till att vi upplever sämre jordbruk och brist på föda.

Samtidigt som vi upplever dessa negativa effekter så blir vi människor mer medvetna om vår egen mänskliga faktor som har en oerhört stor påverkan på klimatet. Omständigheterna runt om oss har gjort oss mer medvetna om klimatförändringarna och dess effekter och uppåt 9 av 10 medborgare upplever att klimatförbättringarna är allvarliga och att vi måste agera nu. 5 av 10 anser att klimatförändringarna blivit så påtagliga att de direkt påverkar oss i Sverige, denna siffra var 2 av 10 för några år sedan och det är verkligen bra att fler blir mer och mer medvetna om de utmaningar vi står inför och är beredda att agera där efter. Det är också riktigt bra att se siffror som visar att 7 av 10 amerikaner är oroliga över klimatförändringarna, detta ger ett tydligt tecken att trotts att man har en president som förnekar klimathoten och vill dra sig ur Parisavtalet, detta är ett tydligt tecken om att USAs befolkning tillsammans med resten av de ledande länderna inom klimatomställningen bryr sig inte om Trump och hans fasoner.

En av de frågor som man kommer måste behandla är finanserna för klimatomställningen och hur vi alla gemensamt ska kunna underlätta för varandra, inom många utvecklingsländer ser vi idag de största klimatförändringarna men också en mer långsam omställningsarbete och mycket av detta kan kopplas till kapital och resurser. Det är viktigt att man nu tar fram internationella finansierings avtal så att utvecklingsländer kan få det stöd som behövs för att kunna påskynda omställningsarbetet. Men också ta fram investerings modeller där man främjar och subventionerar fossilfria investeringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.