#metoo lever vidare och kräver att vi tar ansvar

Som jag har påpekat innan så måste vi alla gemensamt vägra låta #metoo upproret stanna vid en hashtag. Det känns bra att se den utvecklingen upproret har fått och alla de olika kampanjer som födds ur den, tjejer och kvinnor har fått en röst i kampen mot övergrepp och trakasserier.

En av de uppror som föddes från #metoo var #tystiklassen och med bakgrund till detta är det riktigt bra nyheter som kommer från regeringen att stiftelsen allmänna barnhuset får en halv miljon kronor till projekt för att sprida information och stödmaterial om sexuella trakasserier till samtliga grundskolor och gymnasieskolor. Det är viktigt att stödja skolor i att fånga upp och arbeta med frågor om sexuella övergrepp och trakasserier i skolmiljö och att lära våra unga om vilka värderingar som är rätt och fel, det är dessa som sedan kommer bli den nya kraften i samhället som kommer bryta de gamla ”gubb-normerna” och förtryck kulturen som finns idag. Samtidigt som det är viktigt att ”vi vuxna” jobbar med att sudda ut dessa så måste vi också se till att våra unga inte ärver denna snedvridna kultur och har en grund för att säga emot och förändra. Att barn och unga ofta är särskilt utsatta för övergrepp och har särskilt svårt att anmäla har vi vetat länge och den här satsningen är ytterligare ett steg för att stärka skyddet och tryggheten.

Samtidigt idag så blir jag riktigt stolt som miljöpartist att se vår minister Alice Bah Kuhnke presentera de första tio stegen för att förändra mentaliteten och förtrycket inom kultursektorn där man bland annat återfinner – Ökat fokus på att motverka sexuella trakasserier inom filmbranschen och mer resurser för att motverka diskriminering.

Följderna av #metoo har skakat om hela vårat samhälle och detta kräver att vi alla nu tar vårt ansvar och det arbete som nu presenteras är bara början, början på det uppror då vi verkligen en gång för alla säger NEJ till övergrepp och trakasserier.

En kommentar

  1. Krister

    Det märkliga är att Du inte tycks uppmärksamma att män som utsatts av dito inte får eller
    ges plats i denna kampanj. Eller de män och kvinnor som lever i HBT miljöer. Det tycks som
    om vänstern och feministerna medvetet eller omedvetet stödjer en könsrasism vilket utestänger
    en hel del. Jag som trodde att det främst var övergreppen som var det viktigaste? Inte kön i första hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.