Förslag mot vinster i välfärden

Regeringen presenterade tillsammans med Vänsterpartiet ett förslag för att få slut på den orimliga vinstjakten inom välfärden genom att införa vinstbegränsningar efter en flerårig process. Regeringen och V går fram med en proposition om krav på tillstånd att ta emot offentliga medel som inkluderar en vinstbegränsning. Denna lagrådsremiss är ett steg i den processen.

Miljöpartiet anser att övervinster inte hör hemma i skolan eller inom vård och omsorgen. Däremot värnar vi om valfrihet och mångfald för att tillgodose alla människors olika behov och se till att välfärdssektorn håller hög kvalitet.

Därför är vi mycket nöjda med att de ideella välfärdsföretagen slipper vinstbegränsningar som inte alls spelar på samma plan som exempelvis privata storföretag. Om regeringens och Vänsterpartiets förslag får stöd i riksdagen tror vi att den idéburna sektorn kommer få sig en rejäl skjuts när samtidigt de kommersiella inslagen i välfärden minskar.

2 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Ett mycket bra förslag.

  Tyvärr kommer alliansen och SD att rösta ner förslaget då de inte bryr sig om vart skattemedlen går.

  De värnar dessa storföretag före den enskilde patienten.

  På samma sätt värnar alliansen privata sjukvårdsförsäkringar där de med höga inkomster eller positioner köper sig före i sjukvårdsköerna och bryter då även mot hälso- och sjukvårdslagen.

  Nåt att tänka på vid valet 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.