Alla får tillgång till internet och digitala lösningar.

Idag befinner vi oss i en tid av digitalisering, allt från vår dagstidning till Tv utbud men också vårdtjänster får en mer digitaliserad fram ton. Vi kommunicerar med varandra världen över tack vare digitaliseringen. Trotts att vi bor lite utspritt med långa avstånd mellan varandra så ser digitaliseringen en möjlighet av att allt inte är så långt borta. Med tanke på detta är det är allt mer viktigt att kunna få tillgång till digitala tjänster oavsett var i landet man bor eller arbetar.

Regeringen inför därför nu för första gången en garanti att alla ska ha möjlighet att få en internetanslutning på 10 Mbit/s. Garantin införs för att möjliggöra moderna kommunikationslösningar, även för hushåll och företag som inte har tillgång till bredband eller en bra mobiltäckning.

Beslutet innebär att ett stöd införs för att ge privatpersoner och företag tillgång till telefoni och internet med en hastighet på minst 10 Mbit/s. Stödet ges för uppkoppling i en fast punkt och kommer att administreras av Post- och Telestyrelsen som fått uppdraget från regeringen. Stöd kommer att kunna lämnas för den del av kostnaden som överstiger 5000 kr upp till 400 000 kr.

Regeringens beslut betyder att det inte blir en ekonomisk belastning för hushåll eller företag för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför.

Det är viktigt att politiken skapar förutsättningar så att man har möjligheten att bo och verka vart man vill, genom digitalisering så kan vi genom ny teknik och innovativa lösningar erbjuda samhällsservice till alla. 10Mbit/s är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype.

Vår röd-gröna regering har också tidigare stärkt resurserna för att bygga ut bredbands och fibernätet över större delar av landet, nu ger vår politik ännu mer positiva resultat där vi möjliggör för alla att kunna få tillgång till moderna kommunikationslösningar och innovativa tekniska lösningar genom digitala tjänster oavsett var i landet man bor eller arbetar.

3 kommentarer

 1. Svenne

  Jag bor i en by som inte kommer att ingå i de ”stråk” denna kommun kommer att satsa på. Orsaken vet jag inte och inte förstår jag detta heller när politikerna säger att hela Sverige ska leva.Ni talar så vitt och brett om hur bra det ska bli med bredband och digitaliseringen. Men vi i denna by vet hur verkligheten ser ut trots otaliga försök hos myndigheter att åtminstone få en fungerande telefon. Om nåt skulle hända måste vi ta bilen och åka ca 1 km tills vi får täckning. Jobba hemifrån går inte trots att jag skulle kunna göra detta 4 dagar i veckan. Nu måste jag ta bilen till mitt kontor i Umeå ,en resa på 3,8 mil enkel väg.Detta är absolut inte miljömässigt, lovad bredband för många år sen men inte blir det nåt av detta. När en ny elkabel grävdes ner flaggade jag hos berörd myndighet att det vore ju bra att lägga bredband samtidigt till vår by .men det blev ju inget eftersom tydligen samarbete mellan kommun och myndigheter inte finns.Totalt är vi 5 personer som vissa dagar i veckan skulle kunna jobba hemifrån om möjlighet till bredband eller trådlös uppkoppling fanns. Erat snack om att alla ska ha tillgång till detta är nog bara valfläsk som så mycket annat.

 2. Olle

  Glömde i förra inlägget.
  Du skriver:
  -Regeringens beslut betyder att det inte blir en ekonomisk belastning för hushåll eller företag för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför.

  När ska detta löftet infrias och löftet säger 100 % alla invånare ,detta blir intressant att följa. Men förväntar mig ett svar från dig NÄR ,nu eller om 50 år ??? Gissar att det är glömt efter valet som så mycket mer.Och det är ju lätt att lova för efter valet sitter ni ju ändå inte kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.