Förbud om mikroplast i kosmetiska produkter

Den 1 februari beslutar regeringen att förbjuda mikroplaster som tillsätts i kosmetiska produkter som sköljs av. Det handlar till exempel om tandkräm, kroppsskrubb och duschtvål. Förbudet kommer att träda i kraft den 1 juli 2018.

Mikroplast är små som sandkorn och finns i dusch-, tand- och rengöringskrämer. Mikroplaster tillsätts idag i många kosmetiska produkter, trots att det finns bra alternativ som inte skadar miljön. De rengör och sköljs av, men skadar samtidigt djurlivet i haven. Med dagens teknik är det inte möjligt att fånga upp och samla in plast partiklar som hamnar i hav, sjöar och vattendrag. Därför är det nödvändigt att ta till åtgärder som hindrar att mikroplaster når vattnen. Den växande mängden plastavfall och mikroplaster i haven i dag är ett av de största hoten mot havens växt- och djurliv. I Sverige har mikroplaster hittats i vanliga arter som säljs i butik som blåmussla, havskräfta, torsk, kolja och räkor. Mikroplaster har också hittats i flera svenska sjöar. Fynden bekräftar att förorening av mikroplaster även utgör ett eventuellt hot mot tillgången till rent dricksvatten.

Parallellt med att regeringen presenterar förbudet mot mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av, har Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda om det behövs ett bredare förbud mot mikroplaster i fler kosmetiska produkter, som till exempel hudkrämer. Kemikalieinspektionen ska rapportera till regeringen senast 31 mars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.