Bekämpa fattigdomen är en avgörande del i klimatomställningen.

Som ordförande för Fairtrade Umeå så hade vi går nöjet att anordna en föreläsning med Sveriges egen klimatguru Pär Holmgren. En punkt som Pär lyfte var att enligt hen så var den viktigaste utmaningen att få bukt med gällande de mål som agenda 2030 presenterar att bekämpa fattigdomen i världen och jag håller med. I fattiga regioner så saknas resurser för att en på allvar kunna satsa på ett omställningsarbete, även om viljan finns. Vi ser också mer och mer hur påtagliga klimat och naturkatastroferna har blivit på senare år och vi ser hur det är fattiga regioner som drabbas hårdast av dessa klimatförändringar, detta oftast då dessa regioner är beroende av jordbruk för sin överlevnad, ett jordbruk som nu allt för ofta utplånas. Tyvärr blir också en av följderna av detta att antalet hungriga människor i världen ökar. Vi har alla ett gemensamt ansvar för klimatet och vår jord och som ledande land i klimatomställningen är det viktigt att vi stärker arbetet mot att bekämpa klimatförändringar, fattigdom och tryggad livsmedelsförsörjning. En åtgärd för detta är att vi investerar i jordbruk i de mest utsatta länderna.

Det är med glädje vi nu kan presentera att Miljöpartiet genom regeringen fått igenom att Sverige kommer att under de kommande tre åren ge en halv miljard kronor till den Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD), ett specialiserat FN-organ som stödjer fattiga kvinnor och män i fattiga regioner runt om i världen för att säkra och utveckla ett hållbart jordbruk. Genom detta kan vi stärka fattiga regioner genom att via jordbruket kunna sälja varor på lokala marknader eller starta sina egna företag som leder till ökade inkomster och förbättrade levnadsvillkor. Genom detta kommer dessa regioner kunna stärka sitt arbete med klimatomställningen och jämställdhet.

IFAD främjar utvecklingen i fattiga regioner och hållbar livsmedelsproduktion genom förmånliga lån och gåvor och integrerar miljöaspekter, klimatanpassning och jämställdhet. Många IFAD-stödda program riktar sig till de allra fattigaste personerna och genomförs i avlägsna områden runt om i världen, där få andra organisationer är aktiva. IFAD:s projekt främjar ofta småskaligt jordbruk och inkluderar särskilt unga personer, kvinnor, och ursprungsbefolkningar. IFAD har ett globalt mandat att arbeta med fattigdomsbekämpning och är verksamt i 96 länder över hela världen. Från 2010 till 2015 har IFAD:s verksamhet bidragit till att lyfta 24 miljoner människor ur fattigdom.

En kommentar

  1. LennART Frostesjö

    hej nasser!

    det är ej fattigdomen som är problemet, gällande klimatet, det är allt större skillnaden mellan människor som är problemet, dvs att världen och Sverige har allt för många med allt för stora monitära rikedomar. Fattiga, har alltid haft en förmåga att förvalta de små resurser som de innehar. Vi måste jämna ut löner, minska skillnaderna mellan de som tjänar mest och minst, leva närmare varandra och därmed hjälpa varandra.

    trevlig helg…

    /LennART

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.