Vi säger NEJ till försämrad LSS

För mig som miljöpartist är det viktigt att tillgänglighet och delaktighet är en mänsklig rättighet och jag ser hur LSS regelverket behöver ytterligare förtydligas och garanterar alla möjlighet att delta fullt ut i samhället. Alla ska ha möjlighet till en normal vardag med livskvalitet och glädje oavsett funktionshinder.  LSS är och har varit en resa kantad av svårigheter och stora utmaningar, både för denna regering och i synnerhet också den förra och jag kan hålla med om att under de senaste 20 åren så har det tagits politiska beslut som inte fungerat i verkligheten för dem med funktionshinder samt deras anhöriga.

Det jag tycker också är synd i debatten är hur vi hela tiden försöker kasta paj på varandra trotts att vi alla under våra olika konstellationer har på ett eller annat sätt misslyckats i frågan, istället vill vi hitta syndabockar och skylla på regeringen, gamla regeringen, kommunen, domstolen, handläggaren, men låt oss strunta i det, låt oss bara komma överens om att göra något åt det.

Regeringen har redan satt i gång en utredning, men kan vi vänta? Vi kan redan nu se vissa beslut som igen gör situationen för dem med funktionshinder och många förmedlar en bild om att det kan gradvis blivit allt svårare att få hjälp. Vi har under en lång tid nu skapat en norm där människor i utsatt position inte längre ses utifrån sina mänskliga rättigheter utan ur en kostnads aspekt följt av en komplicerad byråkrati där hen inte kan försvara sig. Man ska inte behöva vara stark nog att processa för att få hjälp, en rättighet är en rättighet. Har man behov, har man rättigheter – punkt slut!

Det är mig mycket glädjande att se att flera av mina partikamrater delar min syn och nu har flera ledande miljöpartister på region och riks nivå tagit ett aktivt ställningstagande om att regeringen måste tydligt ta avstånd från förslagen och skriva om direktiven till den pågående LSS utredningen där bla personlig assistans skulle begränsas för barn under 12 år samt för alla som fyllt 80 år.

Vägen framåt enkel. LSS behöver ses över, men av andra skäl än vad som hittills varit fallet. Lagens intentioner måste säkras i praktiken och de individuella rättigheterna förtydligas för att möjliggöra ett oberoende liv. Goda levnadsvillkor, precis det som är grunden i lagstiftningen. Miljöpartiet tänker inte försämra rättigheter enligt intentionerna med LSS-lagstiftningen och som miljöpartister är det viktigt att vi står upp för LSS och värna om ökad valfrihet, större inflytande och bättre livskvalitet för dem med funktionsnedsättningar. Det är en frihetsreform och en oumbärlig del av det sociala skyddsnätet. Och jag hoppas att miljöpartiet i regeringsställning gör emot eventuella inskränkningar i rätten till jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället.

Jag tror alla partier vill hitta de resurser som krävs och omedelbart ge nya direktiv, jag hoppas att det inte finns någon som kan acceptera förändringar som försämrar för barn och familjer. Nu måste regeringen tydligt ta avstånd från förslagen och skriva om direktiven till utredningen och vi måste tillsammans hitta en gemensam väg framåt där vi sätter individen och dess behov i centrum och istället för att göra besparingar av statsfinansiella skäl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.