Krafttag mot matfusket.

Under den senaste tiden har vi kunnat läsa rubriker som -Var tredje köttfärs innehåller okänt kött eller -Utgångs datum ändrat på matvaror och -Norrländskt hjortkött kom från Nya Zeeland. Matfusket har blivit ett omfattande samhällsproblem och det är viktigt att vi ska kunna känna sig trygga med att maten vi köper och att den utger sig för att vara. Matfusk är väldigt allvarligt eftersom det kan få stora konsekvenser för oss människor, samtidigt som det skadar det svenska varumärket och förtroendet för svenska livsmedel.
Det är för mig välkomnat att vår röd-gröna regering nu presenterar ett nytt lagförslag där straffet för matfusk ska skärpas, där matfusk ska kunna leda till fängelsestraff. Jag tycker också att det är hög tid att regeringen ser över en ny lagstiftning där det ska finnas en obligatorisk varudeklaration på alla livsmedel där det tydligt och mer genomgående framgår så som ursprung men och också klimatpåverkan och om varan uppfyller rättvise och humanitära riktlinjer. Jag ser detta också som en självklarhet när det kommer till restauranger och snabbmats ställen.
I lagförslaget föreslår regeringen att fängelse på upp till två år införs i straffskalorna för allvarliga brott på områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter. Böter ska även fortsättningsvis ingå i straffskalan samtidigt som vissa mindre allvarliga överträdelser av administrativ karaktär föreslås kunna leda till sanktionsavgifter på minst 1 000 kr och högst 100 000 kr. I dag är böter det enda straff som kan dömas ut för brott mot livsmedelslagen och lagen om foder och animaliska biprodukter. Det är en viktig signal man sänder med att skärpa straffen då den blir proportionerlig till de konsekvenser matfusket har för människor och djur.

En kommentar

  1. Daniel

    Varför tillåts import av kött som skulle få svenska bönder fängslade och belagda med näringsförbud?
    Kan inte den här regeringen ta tag i den snedvridna konkurrensen som finns inom både jordbruk, transportnäring och byggbranschen? Det finns säker fler områden där bristen på engagemang saknas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.