Petter Nilsson(SD)

Förnuft och sans kring Covidrestriktionerna.

Nu har folkhälsomyndigheten valt att gå ut och lyfta covidrestriktionerna.
Regionerna har ett fortsatt relativt högt tryck, och begränsade mängder vårdplatser.
Inte bara omikron, utan även delta förekommer.

Som jag alltid förordat – se till proportionalitetsprincipen. Det vill säga, de åtgärder som minst begränsar människors frihet – men samtidigt tillåter en trygg och tillgänglig vård är rimligast att fokusera på i första skedet.

Den offentliga kulturen som Region Västerbotten idag prioriterar över vård, exempelvis Opera, museiverksamhet etc kan och bör begränsas. Dels frigör det mer medel till vård, och dels undviker man att fullskalig verksamhet bidrar till större smittspridning.

Samma regel – proportionalitetsprincipen – går att tillämpa kring champagneprojekt, och även inom förtroendemannaorganisationen.

Även om folkhälsomyndigheten lyfter restriktionerna så är det viktigt att regionerna prioriterar rätt. Detta gäller inte minst Region Västerbotten!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

  • Lars

   Hur kan du tolka inlägget att handla om det? Jag tolkar det som att det handlar om att frigöra medel till vården från kringverksamheter. Samtidigt som man får en positiv bieffekt av förslaget i och med minskning av smitta. En rätt sund prioritering.

   • Leif

    ”Den offentliga kulturen som Region Västerbotten idag prioriterar över vård, exempelvis Opera, museiverksamhet etc kan och bör begränsas. Dels frigör det mer medel till vård, och dels undviker man att fullskalig verksamhet bidrar till större smittspridning.”

    Sista meningen efter kommatecknet.

    • Leif

     Så hur skall smittspridningen minska på en konsert hos Norrlandsoperan pga minskade bidrag? Enda sättet att minska smittspridningen är att få ner deltagarantalet, så hur kan Petter och SD(?) INTE mena att reglerna för allmäna sammankomster skall kvarstå?

     Någon som kan förklara detta?

     • Marko

      Ja, påverkan på smittspridning är så marginell så det inte är proportionellt.
      Och smittspridning behöver ej längre begränsas, kurvan behöver inte plattas ut då effekterna är såpass milda.
      Restriktioner förlänger bara förloppet det räddar inga liv.

 1. Jonsson

  Det är ett intressant experiment inför stundande sportlov. Vilken tajming av FoHM!
  Restriktionerna verkar ju inte ha fungerat särskilt bra nu på senare tid. Rätt mycket hyckleri, då vissa turistar i omvärlden när smittspridningen ökar, men samtidigt propagerar emot slopade restriktioner i Sverige.
  Efter 3 doser kan man ändå bli riktigt risig av de senaste Covidmutationerna.
  Sen att man i Västerbotten, fortfarande ger Modernas vaccin (½ dos!?) – det är helt sjukt. Det vaccinet ger rejäla biverkningar jämfört med Pfizers båda doser.
  Regionen måste börja prioritera kärnverksamheten.

 2. Sara

  Jag tänker att SD menar att färre föreställningar kräver mindre bidrag. Det handlar inte bara om antalet besökande per föreställning utan även om antalet tillfällen/föreställningar. Det går ju även fortsatt att ha digitala föreställningar, för att hålla smittspridningen nere. Således behöver de inte bidrag i samma omfattning. Då är det bättre pengarna går till vården.
  Vidare är det nog så i dagsläget att vi inte kan hindra nuvarande smittspriding, men vi kan dra ut på den så att inte alla blir sjuka samtidigt. Jag kan förstå att det inte är självklart för alla och en var, men jobbar man inom vården är det rätt tydligt.

 3. Jonsson

  Norrlandsoperan får bli mer kommersiell, mer rock n’ roll, konferenser och sport, då går nog dess ekonomi ihop mycket bättre. Det skulle sjukvården i regionen må bättre av. Champagne och lyxiga studieresor verkar inte påverka verksamheten positivt. För neddragningarna fortsätter, utom på förvaltningssidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.