Mitt älskade Norrland

Hur vi tar tillvara förmågan, kunskapen och kompetensen hos de unga och de nyanlända och de som idag står utanför arbetsmarknaden får en avgörande betydelse. En avgörande betydelse för framtiden. En avgörande betydelse för hur attraktivt vi i Västerbotten och Sverige kommer att betraktas av eventuella inflyttare och en avgörande betydelse för hur attraktivt länet blir för så väl befintliga medborgare som de som funderar på att flytta. 

 Det är verkligen viktigt för Norrlands framtid att vi blir en attraktiv region. Att vi i Norrland blir ambassadörer för vårt egen region, att vi lyfter fram våra naturtillgångar och att vi vågar utveckla de delar som är så viktigt för livskvalitén. Norrland måste få vara ett samhälle med en fungerande infrastruktur, ett fungerande socialt skyddsnät, fri företagsamhet, företagsamhet och närproducerad mat. Gör vi regionen attraktiv kan vi öka inflyttningen och bli ett populärt, modernt val som bygger på Livskvalité.
Och alla som flyttar in kommer att behövas, eftersom vi i framtiden har ett så stort rekryteringsbehov. Behovet av arbetskraft är stort och en utmaning. Bara i vårt län finns ett behov av att anställa ca:39tusen personer till 2020. I Västerbotten visar relativt aktuella siffror att vi under 2011 har en större pensionsavgång än nya arbetssökande. 
 
Så vi måste ställa oss frågan hur vi ska lockar människor från resten av världen att vilja flytta just till Umeå. Hur gör vi kommunen och länet attraktivt, hur skapar vi nya arbetstillfällen, hur kan vi garantera att alla beståndsdelar i samhället växer i takt med inflyttningen så vi får en trygg tillväxt.

2 kommentarer

  1. B

    Vi pratar proaktivitet och att vi måste våga satsa redan nu för att göra vårat Norrland till en attraktiv plats att bo/leva och arbeta på.
    Bra jobbat!

  2. Anna-Karin Sjölander

    Svar till B (2011-03-23 19:36)
    De 2miljarderna till Inlandsovation är förhoppningsvis en början. Men det innebär inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjd. Nej vi måste helt enkelt fortsätta jobba för en framtid i hela Norrland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.