Sjukdom kan förebyggas!

Sjuktalen är långt ifrån lika höga som de var i början av 2000-talet men det är oroväckande att antalet sjukskrivna ökar – för tredje året i rad.

Inflödet av nya sjukfall hos Försäkringskassan har ökat med ungefär sju procent per år de senaste åren.

Och ökningen är störst bland kvinnor. Och övervägande är det kvinnor i åldrarna 30 till 49 år.

Det är de psykiska diagnoserna som dominerar, framförallt handlar det om stressrelaterade och depressionsrelaterade besvär. Sjukdomar som lätt uppstår om livspusslet blir allt för svårt att klara av.

Från 2011 har korttidsfrånvaron, alltså sjukfall upp till 14 dagar, ökat oavbrutet kvartal för kvartal.

Och ett uppdrag regeringen gett Försäkringskassan är att söka förklaringar till varför kvinnors sjukfrånvaro ökar efter att de har fått barn.

Men hallå, man behöver inte vara speciellt smart för att begripa att det handlar om JÄMSTÄLLDHET eller rättare sagt frånvaron av jämställdhet.

 

Så ett av de viktigaste uppdragen Centerpartiet och Centerkvinnorna har är därför att

 • Skapa förutsättningar för så väl män som kvinnor att klara av att kombinera föräldraskap med arbete
 • Belöna föräldraengagemang
 • Se över föräldraförsäkringen
 • Skapa en arbetsmarknad där det finns en uppgift för alla och den uppgiften skall kunna se lite olika ut beroende på förutsättning och dagsform

 

Genom kloka politiska beslut kan trycket på kvinnor minska och på så sätt förebygger vi sjukdom och ökar närvaron av jämställdhet!

 

 

 

4 kommentarer

 1. Malin Gruffman

  Åh vad bra skrivet Kajsa!
  Som du säger, man behöver inte vara speciellt smart för att begripa vad det handlar om! Dubbelarbete på grund av bristande jämställdhet!!

 2. Åsa Nyberg

  Mycket bra att du lyfter en ytterst viktig fråga. Är också för att man ska belöna föräldrarengagemang. Jag ska ta med mig den till distriktstyrelsen för Centerkvinnorna i länet som träffas redan på torsdagkväll. Foartsätt ditt positiva engagemang, det behövs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.