Dags att sluta blunda för sanningen

Vill vi erkänna att det finns skillnader på grund av kön eller vill vi fortsätta blunda?

Jag ser skillnaderna, jag upplever också skillnaderna dagligen.
Men till min fasa upptäcker jag att det finns allt för många som inte ser problemen och när dessa människor sitter på makten att fatta politiska beslut då blir jag livrädd. Dom finns även i mitt eget parti men tack och lov är det allra flesta för mångfald och värdesätter individens insatser och personens förmågor.

Ett företag med entreprenörsanda som drivs av två seriösa och omvärldsbevakande företagare är Shift educition. På deras populära shiftlunch lyssnade jag tidigare i år till Åsa Ögren och hennes upplevelse av att hamna under de dubbla glastaket. Guldklöver till Åsa som på ett konkret sätt utan att sänka någon person faktiskt gav sin bild av det som hänt henne. Och skäms alla gråsossar som lät det ske!

Vi som var där, både män och kvinnor, var alla överens om att det finns mycket att göra för att få en verklighet där individen belönas för prestation och där du får jobb eller uppdrag för att du är den bäst lämpade inte för att du varit aktiv i unga örnar och för att du är man.

Du ska aldrig väljas bort för att du är kvinna, man, rullstolsburen pga din sexuella läggning eller för att du har ett psykiskt handikapp. Om du är bäst lämpad skall inte någon trångsynt norm få förstöra.

Att lagstifta för att påverka på strukturell nivå är en tråkig åtgärd men för att slippa vänta 30år på ett mer jämställt samhälle vore det lätt att bestämma sig för att kvotera in och det kan lätt låta sig göras. Att använda kvotering i samtliga kommunala och statliga uppdrag under en enda mandatperiod borde vara både enkelt och inte så hotfullt men knappast verkningsfullt. Vi skulle slå ett slag för Feminismen men inte göra något för jämställdheten.

Vi måste börjar ifrågasätta våra egna normer och värderingar – För hur kan det komma sig att 238 bolagsstyrelser är mer intressant än vardagen för miljontals individer? Hur kan det komma sig att det finns de som tycker det är helt okej att män med byggbolag tjänar pengar medan kvinnor som bedriver vårdbolag inte har rätt att gå med vinst. Hur kan det komma sig att män år efter år är sämre utbildad utan att vi pratar om det ur ett jämställdhetsperspektiv? Hur kan det komma sig att så många är beredd att bygga nya men kvinnliga patriarkat och kalla det jämställdhet?

Känner mig så evinnerligt less på den där traditionella steroitypa bilden av MAN. Den traditionella bilden av jämställdhet som bara skulle bygga nya men kvinnliga patriarkat.

Här behövs politisk enighet och att vi vågar ifrågasätta och ställa krav på de kommunala och statliga verksamhet, inte bara bolagen och att pröva våra egna värderingar.

Vi måste våga erkänna för oss själva att vi varit delaktig i att förstärkt könsrollerna för att se och förstå att förändra de sanningar som utgör normen.

maj2014 102

Jämställdhet får vi inte genom enögd feminism utan genom mångfald och förändringar av våra normer och förutfattade meningar.

Om du tycker jag är cool som Batman ska du se hur cool jag är som prinsessa 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.