Stadsodling är en närodlad politik

Jag har länge gillat att påta i jorden, det är en sysselsättning som ger mer än bara kroppsarbete. Det bidrar till en renare luft, ökar lusten att äta nyttiga grönsaker och ger en överlägset bra mental återhämtning. Min önskan är att alla skall ha möjlighet att påta ner ett frö och se det gro och växa för att sedan få smaka hur ljuvligt en hemodlad product smakar I jämförelse med de hårt uppdrivna smakar.

Min bestämda uppfattning är att vi måste värna miljö och människa och ett bra sätt att göra det är att skapa förutsättningar för Umeborna att odla i sin egen stad. Det är så vi gör om vi har en närodlad och hållbar politik på agendan.

Med historian i ryggen tycker jag att vi lokalpolitiker i Umeå måste skapa förutsättningar och förstå värdet av att göra stan grönare inte bygga sönder den plats vi skall leva och bo på.

I Umeå finns små gerilla odlingar, urbana miniträdgårdar eller stadsodlingar.
”Miljonprogrammet var sin tids utopi om ett samhälle där alla kunde bo bekvämt” sa Anna Lihammar på Riksantikvarieämbetet.

Jag vill att någon i framtiden ska kunna säga- I Umeå byggdes Utopia men samtidigt beslutade Centerpartiet att underlättat möjligheten att bygga giftfria boenden och möjliggöra stadsodling på stadens kommunala byggnader, det har bidragit till ekologiskt hållbara boenden, en arkitektur som bidrar till återhämtning och till ett grönare Umeå

 

 

140707 040lär dig odla i stan        Tänk så läckert det vore med en urban trädgård, en grön och frodig plats på Kulturvävens tak

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.