Älskade skandal

För ett tag sedan lyssnade jag på reportern, Thord Eriksson som skrivit boken Folk dör här. Han ger en nyanserad bild av äldreomsorgen i Sverige och en bild av privata företag som driver äldreomsorg kontra kommunal äldreomsorg. De sorgliga med hela Carema affären är att LOVEN, lagen om valfrihet inte finns på samma sätt för de äldre och att dom därför hänvisas till den kommunala vården oavsett vilken kvalité den håller.

Jag kan konstatera att

Tidningsskriverier som leder till uppsagda avtal utan att uppgifterna som skriverierna handlar om granskas leder till lidande för de äldre och ger en sämre arbetsmiljö för personalen. Samtidigt finns det politiker som gör politik av skriverierna i stället för att göra något åt eventuella problem. De stora vinnarna i Camera affären är Jonas Sjöstedt som ropar, inga vinster i välfärden och DNs chefredaktör som kammar in en årslön på ca: 19miljoner som ropar, Älskade skandal. De äldre fortsätter att lider i de verksamheter som inte fungerar.

En snålkörd verksamhet ger alltid brister i vården, de oavsett om det är privat eller kommunalt.

Den viktigaste lärdomen är att privata allternativ är lika bra som kommunala. Därför är det otroligt noga vad som upphandlas vid en upphandling och vilken politisk vision en kommun har för sin äldreomsorg.

Min vision är att Umeå skall ha en trygg och fungerande äldrevård där valfrihet är en självklarhet, även för de äldre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.