Assistansfusk

De senaste dagarnas inslag om assistansfusket ger en helhetsbild av hur en 20år gammal god tanke lett till en lag(LSS) som skall ge funktionshindrade en möjlighet att leva ett så självständigt liv som möjligt i och utanför hemmet men som några mycket förslagna och ohederliga människor nu valt att utnyttja. De är inte bara LSS dom utnyttjar dom utnyttjar även den funktionshindrade, de är verkligen lågt!

Sverige Radio har i några dagar granskat assistansbranschen och Ekoredaktionen har avslöjat hur mindre nogräknade assistansbolag erbjudit mutor för att locka eller behålla kunder i en allt hårdare konkurrens. Utlandsresor, datorer och förmånliga lån har erbjudits i utbyte mot ett kontrakt, som sagt verkligen lågt!

Assistansersättningen kostar 28 miljarder kronor om året och innebär att 16 000 funktionshindrade kan bo kvar hemma och klarar mycket som de inte skulle fixa utan den personlig assistans. Att det finns en kontrollgrupp inom Försökringskassan som kontrollerar bolag som misstänks för bidragsfusk är verkligen berättigat då LSS är något vi skall värna för att den som har en funktionsnedsättning skall kunna leva ett självständigt liv.
Att systemet utnyttjats på ett olagligt sätt i många år är förfärligt och dessvärre har politiker och myndigheter inte tagit problemen på tillräckligt stort allvar. När lagen skärptes 2013 intensifierades kontrollerna och antalet anmälningar fortsätter att öka kraftigt hos Försäkringskassan.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har ansvar för att granska vården inom assistansbolagen men sedan lagen skärptes 2013 har bara en enda oanmäld inspektion gjorts hos vårdbolagen. IVO känner till att det förekommer mutor, men tycks inte bry sig om att åtgärda eller anmäla. Vårdföretagen själva efterfrågar en bättre tillsyn för att bli av med de oseriösa vårdbolagen då dom förstör för alla de andra.

Att socialförsäkringen och LSS utsätts för bedrägeri är ett stort och mycket alvarligt samhällsproblem som kostar och riskerar att urholka försäkringen därför bör Annika Strandhäll(S) som är Socialförsäkringsminister peka med hela handen och uppdra åt Försäkringskassan, IVO, polisen och skattemyndigheterna att omgående se till att kriminella inte längre kan utnyttja ett i grunden positivt system.

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Men du vågar inte andas en stavelse om VILKEN grupp som är överrepresenterade när det gäller detta fiffel. Är du rädd för rasisttramset?

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      De som är överrepresenterade är helt enkelt oärliga människor av alla de slag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.