Snuskiga toaletter ett hälsoproblem

Kalla, smutsiga toaletter som stinker urin är snuskigt.
Ofräscha, ostädade toalettstolar med urin på sittningen är snuskigt.
Snuskiga toaletter är inte bara äckligt det är också ett hälsoproblem
Ett hälsoproblem vi måste ta på allvar.

För vad händer om man inte uträttar sina behov på en hel dag och hur jobbigt är det att som tjej måsta avstå att gå till skolan så fort man har mens. Snusket leder till att våra barn och ungdomar undviker att gå på toaletten för att toaletterna är äckliga, ostädade och allmänt ofräscha och de leder till att dom får problem med urinblåsa, njurar och tarm.

De är inte bara ett fysiskt hälsoproblem utan riskerar också att påverka den psykiska hälsan då man blir okoncentrerad och får svårare med inlärningen. En inlärningssituation där det inte finns utrymme att lära sig för att kroppen skriker efter möjligheten att uträtta sina behov eller att man får så ont i magen att man blir sjuk.

Barn och ungdomar som går på skolor i Umeå kommun ska inte behöva hålla sig en hel dag utan kommunen har ett ansvar att toaletterna är fräscha. Skolan är elevernas arbetsmiljö så låt oss se till att den är den allra bästa så vara barn och ungdomar får må bra och ha chans att koncentrera sig.

2 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Problemet är att eleverna själva snuskar ned toaletterna. Mitt allmänna tips är att uppmuntra föräldrar att lära barnen hålla rent efter sig – men det hjälps ju inte av att det på de flesta skoltoaletter saknas e.g. borste.

    Men torkar man rent sittringen med fuktat toalettpapper innan man sätter sig så är det inget större problem. Att lära sina barn att det bara går att använda toaletter om de är i perfekt skick är att göra dem en otjänst – det kommer att komma tillfällen när de behöver använda (semi-)offentliga toaletter som kommer att lukta piss och eventuellt inte heller vara rena.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Det kan naturligtvis finnas elever som smutsar ner men de allra flesta är renliga och rädd om sina skoltoaletter. De bästa vore att involvera alla elever i deras egen arbetsmiljö och i jobbet med att hålla den fräsch. På så sätt kommer man även till rätta med de som inte har lika goda vanor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.