Storstad är inte lösningen

Sjukpenningtalet har ökat och de måste verkligen utredas inte bara uppmärksammas.

Vill den Socialdemokratiska regeringen få en förändring är det dags att de börja jobba med frågan. Ta signalerna på största allvar annars är risken stor att sjuktalen hamnar på samma höga nivåer som när Socialdemokraterna senast hade regeringsmakten och de vore en katastrof.

Alla vet att kvinnor är mer drabbad så ta er en funderare på hur kvinnors förutsättningar ser ut och vad som måste göras för att få en långsiktig och hållbar arbetsmarknad för kvinnor.

Ställer er också frågan om det finns en korrelation mellan det höga sjuktalet för kvinnor och tex. branscher, ekonomi, diagnos, hemarbete och kom sedan med kloka politiska förslag på lösningar.

Jag tror inte att det är en tillfällighet att de högsta sjuktalen finns inom vård och omsorg, här I Umea har de verkligen sparats på dessa verksamheter och jag misstänker att det är på samma sätt i de flesta andra kommuner.
 

Att personalen flyr arbetet är ingen långsiktig lösning men kanske ett måste för individen. En långsiktig lösning är att arbetsmiljön blir bättre, att det finns utrymme för återhämtning och att arbetet inom vård och omsorg får ägnas åt vård medans andra medarbetare får göra allt de där andra som just nu också ingår i arbetet för våra viktiga vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor.

 

Om stress är den vanligaste sjukdomsorsaken kanske det bästa vore att politiken jobbar för att bygga en samhällsstruktur där vi värnar individen och hållbarhet. Storstad är inte lösningen då de allra flesta förlorar 2timmar per dag till och från jobbet, bara för att resa. Två timmar som annars inneburit träning, återhämtning och matlagning.

Centern_logo_ordmarke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.