Rosé i Almedalen

De surras om Almedalsveckan och för mig som inte varit där och druckit rosé eller minglat har veckan inneburit hederligt arbete, hederligt oavlönat hushållsarbete och massor av surrande tankar på vad som är viktigt för Sverige idag, imorgon och om femtio år.

Alla partiledare har eller ska hålla tal i Almedalen och med största säkerhet har de bra och dåliga saker att säga. Men hur många av dessa politiker kommer att lyfta en av de mest osynliga men också en av de viktigaste frågorna om folkhälsa på sin agenda?

När 63% av de långvarigt sjukskrivna är kvinnor under perioden 1999-2014 är det ett allvarligt problem. Ännu allvarligare är att sjukskrivningarna nu ökar och därför borde Folkhälsa vara en av de allra viktigaste frågorna på Agendan.

Folkhälsofrågan är dessutom en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor, de är mycket viktigare att ta tag i den stigande sjukskrivning där kvinnor är överrepresenterade än kvoteringen till styrelserummen. Till styrelserummet kan vi ta oss själva utan hjälp men att skapa ett samhälle som värnar människa och folkhälsa det sker på strukturell nivå och här bör det finns ett politiskt ansvar.

Rosé i Almedalen vad är det mot en dag i vackra Västerbotten

image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.