I varats enhet

För många människor är naturen den plats där man söker tröst, stillhet och återhämtning. Naturen är också den plats som ger perspektiv, idéer och utmanar tanken. Därför är vikten av att värna miljön och erbjuda naturnära upplevelser oerhört viktig för folkhälsan. För mig är naturen är en lika starkt dominerande kraftkällan som religionen är för andra. Kanske beror det på att jag lever i Sverige som är ett sekulärt land, där religionen förlorat sin betydelse för många, eller är det mitt samiska påbrå tillsammans med min uppväxt i Ångermanland där den gamla folktron satt prägel på sagor, sägner och livet. Orsaken är kanske inte så viktig men däremot är min, din och alla andras möjlighet att även i framtiden vistas i naturen avgörande för en gott liv.

Jag är inte mindre andlig än den som läser bibeln eller koranen, jag är inte mindre andling än den som går i kyrkan, moskén eller synagogan. För mig är naturen det stora andliga rum som behövs för att själen skall få ro. Grymlings låt, Just där gullvivan blommar har gett mig tröst otaliga gånger.

Religionen är för vissa topp ett på listan över mentala överlevnadsstrategier för mig hamnar naturen på första plats. Det är naturen som vi andas och det är i naturen vi är i varats enhet.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.