Att odla en bättre miljö

För några månader sedan lämnade jag in en motion om stadsodling till Kommunfullmäktige. Syftet med motionen var att Umeåkommun skulle planera för att odla en bättre miljö. Att möjliggöra stadsodling på oanvända grönområden, delar av parker och på kommunens platta tak skulle innebära att politiken tar beslut om en bättre Folkhälsa. Genom att tillvaratar naturens läkande kraft, skapar plats för integration och skapar sociala mötesplatser för alla värnar man Folkhälsan. Tyvärr möttes Centerpartiets förslag av ett svalt intresse av de övriga partierna så förslaget röstades ner.

Som kommunpolitiker känner jag ett stort ansvar för att skapa mötesplatser för alla, en bättre miljö och att ge förslag på politiska beslut som kan bidra till en bättre folkhälsa. Därför tänkte jag att vi i rådande tider med dålig ekonomi, en ökad sjukfrånvaro, segregation mellan grupper och en dålig stadsluft med en enkel planering gemensamt skulle kunna hjälpas åt med att odla folkhälsa, integration och en bättre miljö. Stadsodling är en social aktivitet som förenar människor och bidrar till både bättre folkhälsa och en bättre stadsmiljö. Att planera Stadsodlingar är en åtgärd som kräver få skattekronor och generera välmående, socialsamvaro och renare luft.

Jag förstår att motionen kan ha varit otydligt formulerad trots det förvånar det mig att så få känner sig engagerar i en så enkel och billig lösning på tre så stora problem. Även om man själv inte är odlingsintresserad eller redan bor där det finns möjlighet att odla måste vi som folkvalda öppna upp den möjligheten för andra, vi måste också ta ansvar för att skapa möjlighet till integration och en bättre luft att andas. Den dag kommunen möjliggör statsodling tar man ansvar för att skapa en bättre fysisk-, psykisk- och mental-miljö. Man tar ansvar för att skapa ett bättre Umeå.

Behovet av att läka människor, integrera människor och skapa en bättre luft kvarstår och tydligen verkar Centerpartiet vara de enda parti I Umeå Kommun som ser vikten av att komma tillrätta med dessa problem.

lär dig odla i stan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.