Kärnkraftsfritt Bottenviken

Efter att jag lyssna till Anna-Maja Henriksson, finsk riksdagsledamot och tidigare justitieminister (Svenska Folkpartiet) och Helena Lindahl (C) Sveriges Riksdag är jag ännu säkrare på att vi bör behålla Bottenviken fritt från kärnkraft.

Även om den finska regeringen har gett byggnadstillstånd för ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki måste vi göra allt som står i vår makt för att förhindra just detta bygge.

Att Finland tillåter att den ryska staten ta sig in på deras energimarknad känns som en säkerhetspolitisk risk i regionen. Det är mycket konstigt med tanke på att EU gör allt för att frigöra sig från rysk gas och hjälper Baltstaterna att frigöra sig från den ryska energin genom alternativa lösningar. Att det är Putins skandalomsusade bolag som ska leverera och bygga anläggningen känns inte bra.

Utöver de miljörisker som finns om det skulle uppstå några fel är bygget också ett stort hot mot den marina miljön i vår närhet. Med ett kärnkraftverk i Pyhäjoki skulle Bottenviken bli särskilt utsatt på grund av sitt grunda vatten och sköra ekosystem. Dessutom saknas beslut om slutförvaringen.

Sverige och Finland skulle istället göra gemensam sak i att hitta alternativa lösningar för den energiförsörjning som behövs genom att utveckla vågkraft i Bottenviken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.