Ny GD

Regeringen har i dag utnämnt en ny generaldirektör(GD) på Försäkringskassan Så från 1september säge vi välkommen till vår nya medarbetare Ann-Marie Begler.

Vilken ära och utmaning att erbjudas detta svåra men mycket viktiga uppdrag. Det kommer helt säkert att bli en utmaning men jag tror att hennes erfarenhet från Skolinspektionen, Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen och BRÅ kommer till stor användning. Jag önskar henne all lycka!

Undra just vilket uppdrag hon fått av regeringen….Antagligen har hon fått de enfaldiga uppdrag att komma till rätta med sjuktalen. Visst behöver man jobba med sjuktalen men knappast när det redan hänt……. Förhoppningsvis har hon modet att visa på strukturella problem så som förtätade städer, stressigt arbetsliv, ojämlika vilkor, centralicering i stället för decentralicering och andra grundorsaker som leder till de ökade sjuktalen, att visa på grundorsaken är enda sättet att vända trenden.

Så även om sittande regering fokuserar uppdraget på sjuktalet så hoppas jag att hon har mod och styrka att jobba för alla som för alla som omfattas av socialförsäkringen. Vår trygghetsförsäkring är ju så mycket mer än sjuktal och bakom varje ärende finns en individ. Det är barn med barnbidrag, vuxna som behöver en sjukersättning eller arbetsskadelivränta, föräldrar med behov av föräldrapenning, handikappade som har assistansbehov för att kunna leva ett självständigt liv och pensionärer med behov av ett bostadstillägg mm.

Enligt min bedömning är hennes viktigaste uppdrag att se över och modernisera hela socialförsäkringen, ta bort det som är förlegat tex. föräldrars olika rätt att uppbära vårdbidrag och ta bort sådant som ser ut att hjälpa men istället stjälper och våga ge förslag på moderniseringar som gör det lättare att göra rätt och svårare att begå bidragsbrott, helt enkelt anpassa Socialförsäkringen till 2000-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.