Sopavgift, solidaritet och det finns en annan möjlighet

På Kommunfullmäktige diskuterades sopavgiften efter en inlämnad motion från Veronica Kerr. En motion jag gärna stöttat eftersom en mer cirkulärekonomi och ett mer miljövänligt förhållningssätt än 80-talets slit och släng mentalitet är nödvändigt.
Tyvärr måste jag yrka på att motionen avslås då motionen innebär ett brott mot miljöbalken.

Vi vet att seconhandbutikerna får in väl paketerade och fina gåvor men dom får också in kartonger och säckar som innehåller skräp och gåvor i en enda röra efter att någon rensat förrådet eller flyttstädat. De här gör att de får ta hand om en hel del sopsortering åt Umeå kommuns medborgare.

Att ta bort sopavgiften helt känns inte som en lösning då det strider mot miljöbalken, inte heller känns det bra att ha olika sopavgiften då det kan göra det svårt att klara gränsdragningen gentemot olika secondhandbutiker. Det vore mycket sympatiskt om Umeva som Kommunalt bolag årligen sponsrar de ideella seconhandbutikerna i Umeåkommun som kompensation för deras arbete med sopsortering och sophantering.

Sopavgift, solidaritet och det finns en annan möjlighet……

Som styrelseledamot i bolaget hoppas jag att du tar med dig Centerpartiets förslag om årlig sponsring till Umeås ideella seconhandbutiker.

På så sätt kan UMEVA ge seconhandbutiker ett bidrag för att klara av att hantera kostnaderna för sopsortering utan att det sker ett brott mot miljöbalken.

mobilbilder 2016 376

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.