Det vi skall frukta med Moderaterna och Sverigedemokraterna

Det finns ett starkt stöd för ett tiggeriförbud i Umeå, det skriver Anders Ågren i sin debattartikel som publicerades i VK 2016-06-03.
Min uppfattning är att det finns ett starkt stöd för att hitta en lösning på ”skavet” att se människor i utanförskap som måste tigga för att överleva, vilket är något helt annat Anders.

Absolut måste vi lokalpolitiker göra vad vi kan för att motverka tiggeriet. Som med alla andra problemställningar måste en då gör något åt grundproblemet för att lyckas. Ett lokalt tiggeriförbud är inte att göra något åt grundorsaken, det är bara att sparka på den som redan ligger

I debattartikel står det, att det finns ett folkliga stödet för ett tiggeriförbud och visst finns det som vill ha ett förbud i alla fall två stycken i kommunfullmäktige. Enligt aktuella mätningar på Sverigenivå är det 46% som önskar ett tiggeriförbud och av dessa är majoriteten(89%)Sverigedemokrater.

Befolkningen i Umeå är av tradition medmänskliga och värnar sina medmänniskor, det visas bland annat i BRÅ-rapporter och de enorma engagemang den här frågan väcker och därför återspeglas Umebornas önskan i beslutet Umeå kommunfullmäktige tog när Moderaterna och Sverigedemokraternas förslag om tiggeriförbud stoppades.

Du har helt rätt, det är inget kommunalt ansvar att ordna tiggarnas boende och uppehälle och därför görs de inte heller. Att påstå att det är så är lögn. Skäms Anders Ågren!

Däremot visar frivilligorganisationernas stora engagemang att majoriteten av Umeås befolkning är intresserad av att göra en god gärning för människor som lever i utsatta situationer. All heder åt folket!

Du har också rätt i att det inte är värdigt att permanenta ett utanförskap oavsett varför utanförskapet uppstått. Med Moderaternas förslag skulle de som idag tigger inte bara befinna sig i utanförskap utan de skulle också bli kriminell i lagens direkta mening. Du vill ta dessa människors utanförskap ytterligare ett steg. Dessutom vill du med de föreslagna förbudet ge polisens redan hårt ansträngda arbetssituation ytterligare ett uppdrag. Hur tänkte du nu?

En undrar, menar du verkligen att polisens resurser skall gå till att jaga tiggare i stället för att handskas med de många svåra uppdrag de redan har?

Vill vi i Umeå göra skillnad på våra gator måste alla politiker göra allt vi kan för att påverka den internationella samordnaren att agera. För här finns mycket att önska, VÄLDIGT MYCKET!

Oavsett parti måste vi påverka våra partikollegor att jobba på EU-nivå för att hemländerna skall ta mot bidrag och agera för att jobba med att förebygga utanförskap i de egna hemlandet.

Sist men inte minst kan vi ta tillfället i akt och sikta på att hitta en vinna vinna lösning. Det innebär att vi ser till att skapa fler arbetstillfällen (för alla)och då måste vi utöka arbetsmarknaden med fler typer av arbeten, även låglönearbetande med lite krav på utbildning. Tex. finns behov av att hålla landskapet öppet genom att röja sly. På så sätt skapar vi en ny arbetsmarknad, ökar skatteintäkterna och de fattigaste människorna får möjlighet att gå från dagens utanförskap till en delaktiga i samhällsbyggandet.

Det vi skall frukta med Moderaternas och Sverigedemokraternas är inte partierna i sig utan de finns människor som företräder oss alla vars inställningen att andras människors fattigdom och lidande måste kriminaliseras.

10 kommentarer

 1. Basic Rules

  Det har aldrig fallit dig in att då inte dessa tiggare/EU-medborgare är här utöver de tre månader som är lagligt, så ska detta inte beivras ?
  Om en typ av förseelser tillåts men inte andra då är rättssamhället på väg utför och även EU för den delen. Om du kör mot rött, blir du bjuden på korv då ?

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Naturligtvis gäller tremånadersregeln och lagar och regler är till för att följas.

 2. Basic Rules

  Ok, svara eller inte. Du profilerar dig undret epitetet ”när odlad politik” – På vad sätt är du mer närodlad som politiker än tex Hans (S) ?
  Många politiker svänger sig med besvärjelser, mantran och alkemistiska begrepp; ”allas lika värde”, ”värdegrund”, ”humanistisk stormakt”, ”genus & feminism”, ”patriarkaliska strukturer”, ”strukturell rasism”, ”närodlad politik”, ”grön politik”, ”närodlad grön politik” mm. Tror du verkligen vi väljare gillar sånt allmänt trams, så dumma ?

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   För mig är Närodlad politik inte trams,istället är det en politik som bygger på dialog,medborgarförslag och politiska beslut som gör det möjligt att bo och verka i hela Sverige. På vilket sätt jag är mer närodlad än Hans(S)det får betraktaren avgöra.

 3. Bergis

  Vi kan inte agera socialbyrå åt alla fattiga i hela världen. Döden på Medelhavet måste stoppas genom att politikerna i Sverige slutar skicka ut inbjudningskort. Jag ställer inte upp på en politik där våra surt förvärvade medel ska gå till importerad konflikt, migration och tiggeri samtidigt som kvällstidningarna slår larm om svenska kvinnors låga pensioner samt att sjukhusen går på knäna därför att vi inte har råd med sjuksköterskor.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Vi har aldrig agerat socialbyrå åt hela världen och kommer aldrig att göra det heller. Däremot kan vi höja Sveriges välfärd för alla genom att skapa fler arbeten, fler arbeten höjer vårt BNP och ger fattiga pensionärer en möjlighet till bättre villkor och mer klirr i kassan ger också en tryggare och bättre vård. Som du säker känner till skapas tre av fyra arbeten av privata företag och därför behövs Centerpartiets politik. Dessutom har vi svårt att klara personalförsörjningen inom både vården och äldreomsorgen därför behöver vi ta vara på all arbetskraft som finns eller kommer till Sverige.

 4. PAH

  Hej Anna-Karin!
  ”Oavsett parti måste vi påverka våra partikollegor att jobba på EU-nivå för att hemländerna skall ta mot bidrag och agera för att jobba med att förebygga utanförskap i det egna hemlandet”. Hoppsan då. Det har länge varit SD’s idé att man skall lägga pengar på flyktingarna i deras hemländer, i stället för att slänga ut pengar på svensk invandraradministration. Detta brukade kallas för nazism och en massa annat. Dess utom är det inte svårt att få folk att ta emot pengar. Det är svårare att hitta någon som har resurser att bidra i flyktingarnas hemländer också. Den stora flykten har varit en tickande bomb under många år, något som svenska politiker utom SD totalt har nonchalerat..
  Jag antar att, Ni som alla andra, har fått bidrag, för att klara invandringens kostnader. Nu kan man starkt ifrågasätta varför det måste till tiggeri för överlevnad. Var det för att pengarna från regeringen inte var öronmärkta? Du vet lika väl som alla i din region, att arbeten med lön, inte kan skapas hur som helst. Någon skall betala lönen. Dess utom lär det finnas mycket få enklare arbeten å 2025, då dessa kommer att vara bortrationaliserade. Även slyrensning skall betalas, och kan inte utföras då det är snö.
  Dess utom är ett tiggeriförbud till för, att hjälpa invandrarna att anpassa sig till det svenska samhället, och de myndigheter som uppenbarligen inte gör det som är nödvändigt.
  Politiska beslut skall man ha täckning för ur både moralisk och ekonomisk synvinkel. Det farliga är inte att ha en Sverigedemokrat till granne, det farliga ligger i att rösta på okunniga politiker.
  MVH.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Det farliga är att det finns människor som företräder oss alla vars inställningen är att andras människors fattigdom och lidande måste kriminaliseras.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Tack snälla Andreas, en värmande komplimang
   En gör sitt bästa och jag förstår att jag inte alltid kan få igenom de förslag jag har men ett är säkert, jag kommer att fortsätta försöka

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.