Vinster i välfärden

Det finns bara en vinst i välfärden och det är när individen själv får välja ???? För när en väljer bidrar till högre kvalité och bättre utbud

8 kommentarer

  1. Micke

    När privata välfärdsföretag skär ner på personal för att öka vinsten bidrar det ej till högre kvalite.

    Hur nån kan tycka att det är positivt att dessa privata välfärdsföretag stjäl skattemedel från våra äldre är helt ofattbart. Snacka om ideologisk dumhet.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Att tro att företag i välfärden stjäl skattemedel från våra äldre är brist på insikt i hur det fungerar

  2. Erik

    Det där kommentaren från dig duger inte om du ska vända den svenska opinionen. Gemene man/kvinna tror att svenska folket blir bedraget när en så kallad välfärdsverksamhet har högre intäkter än kostnader. Trots att kostnaderna finns oavsett vem som är utförare. Även om ett välfärdsbolag använder aggressiv skatteplanering så blir det svenska samhället inte fattigare. Detta gäller under förutsättning att man kan enas om den minsta gemensamma nämnaren; vad är kvalité och hur ska man mäta det?

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      För Centerpartiet är det två saker som är viktiga
      Mer valfrihet. Människor som behöver stöd och service från samhället – förskola, skola, sjukvård eller äldreomsorg – måste få mer, inte mindre, att säga till om. Att själv få välja inte bara vad och hur utan också av vem.

      Fler entreprenörer. För att skapa valfrihet behövs fler entreprenörer som kan hitta bra lösningar inom välfärdssektorn, RUT är en bra lösning som gett även de som är bosatt på landsbyggden möjlighet till hemtjänst.

      För oss i Centerpartiet kommer människors omsorg alltid att vara viktigare än en diskussion om driftsformer. När andra ropar högt om att förbjuda vinst och valfrihet, så är vårt svar att det behövs mer av valfrihet, inte mindre, mera självbestämmande, inte mindre.

      Äldreomsorg är precis som annan välfärdsverksamhet en tjänst som ska hålla toppkvalitet, erbjuda valfrihet och trygghet. Den som tror att privata företag kan göra vinster genom att erbjuda vanvård och usel kvalitet kan aldrig ha varit kund hos ett privat tjänsteföretag.

  3. Jonas E

    Problemet med vinster i välfärden är att förr eller senare så kommer frågan: är det lönsamt ?, – är det lönsamt att vårda alla sjuka ?, – är det lönsamt att ge bra utbildning ?.
    Då får vi i slutändan bara valfrihet för dom som kan betala för den – resten då ?.
    Privatiseringar plockar mest ”russinen ur kakan” och låter det allmänna behålla det som inte lönar sig – för varför ska ett vinstdrivande företag sköta något som inte lönar sig ? – det överlåts till det allmänna istället, som inte längre har intäkterna från de lönsamma enheterna kvar, så det blir alltså dyrare och inte billigare om man räknar till totalen !.
    Sen så bättre utbud ? – i städerna ja, dom som bor utanför har inte mer att välja på !.
    Vore inte det bästa att man fick alla lika bra, så man inte behöver jaga omkring utan bara tar det som är närmast = mindre transporter också !.

    • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

      Problemet är inte vinsterna i ett företag, problemet är om kravställningen i en upphandlingen inte är tillräcklig. Då finns risken att företag som agerar som du beskriver etablerar sig. Är kraven vid upphandling tydligt inriktade på kvalité, kontinuitet och långsiktighet kommer dom företagen aldrig att kunna etablerar sig. För allt i en upphandling är inte priset.

      • Jonas E

        Vi kan ju ta ett exempel på privatisering där resultatet faktiskt finns – Apoteken som tidigare skötte allt själv och de lönsamma apoteken fick betala för de olönsamma, och staten fick då överskottet !.
        Sen kom avreglering och utförsäljning, nu så blev det många fler apotek där dom redan fanns = överetablering, och endast ett nytt på orter där det inte fanns något innan alls innan !.

        Nu måste dessutom staten ge bidrag till dom olönsamma för att dom inte skall lägga ner verksamheten – så det har alltså blivit dyrare för staten detta !.

        Med privatiseringar av skolor så följde en skolpeng, som i praktiken slår ut de mindre lönsamma byaskolorna, då skolpengen betalas ut på årsbasis, men byaskolor behöver längre perspektiv än bara årsvis för att kunna fungera – minst 5:års planer sa en rektor till mig!.
        På detta så kommer ju att privata bara etablerar sig där det går att hitta lönsamhet, och låter det allmänna ta den dyrare resten – men då har privata reda plockat russinen ur kakan så då blir det än dyrare för det allmänna !.

        Sen så kommer ju det faktum att på små orter så har välfärdsverksamheten ofta ett lokalt monopol – så där faller valfriheten i vilket fall, och skall det vara monopol så föredrar jag nog en som inte har vinsten som huvudintresse = det allmänna som idkare !.

        Vad är egentligen nyttan med att privatisera något som fortfarande staten skall betala för ?.

        • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

          Rötägg vars enda ambition är att så snabbt som möjligt göra stora pengar finns överallt där det finns pengar att hämta och de enda som kan reglera deras framfart är välskrivna krav vid upphandlingen och rutiner för uppföljning av den som köper tjänsten(stat,kommun,landsting).

          Om jag tolkar dig rätt förutsätter du att alla som driver företag gör det för att deras huvudintresse är vinsten….dom finns men de allra flesta drivs av lusten att göra något bra i ett yrke där de är kompetenta och kan göra skillnad. Du kanske för det du gör för att du får ett visst belopp för utförd tjänst och det är helt ok och ditt val eller så gör du det för ett högre syfte men behöver en viss summa för att betala boende och mat.

          Min egen erfarenhet genom möten med många människor både egenföretagare och anställda säger att de allra flesta har som mål att göra något gott i ett högre syfte. Det kan vata viljan att undervisa, viljan att vårda, viljan att producera ekologiska produkter i de lokala jordbruket eller viljan att skapa ett företag för de som annars haft svårt att f anställning. Trots det högre syftet för företaget är ambitionen för den egna företagaren också att ha en ekonomi i balans eller en ekonomi som går pluss och det är naturligtvis för att kunna fortsätta driva verksamheten, skapa en trygg arbetsmiljö för de anställda men också för att kunna förbättra och utveckla verksamheten. Ett förhållningssätt som tyder både på ansvar och klokskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.