Socialdemokraterna sviker alla i behov av assistans

Få reformer har skapat så mycket trygghet som LSS reformen och assistansersättningen som infördes under de borgerliga regeringsåren 1991–1994. Det är av största vikt att personer med funktionsnedsättning har rätt till personlig assistent för att kunna klara sina behov och leva ett fullvärdigt liv

Att Regeringen ger direktiv till Försäkringskassan att spara in på assistenttimmarna för personer med funktionsnedsättning är ytterst anmärkningsvärt och ett brott mot FNs rekommendationer.

Regeringens direktiv till Försäkringskassans borde istället vara att ge förslag på om Kommunen eller Försäkringskassan skall ta överta hela huvudmannaskapet för assistansen, för som det är idag driver de dubbla huvudmannaskapet upp priserna.

Dessutom skulle Regeringen uppdra till Skatteverket och Försäkringskassan att granska den som utför assistansen, oavsett om det är kommunal assistans eller privata aktörer, De skulle min regering göra!

7 kommentarer

 1. Jonas E

  Det finns inget som gör mig mer irriterad än när man sparkar på de svagaste, men just detta har fått konstiga proportioner, då försämringarna i LSS faktiskt skapades av domstolar och FK:s tolkning av dessa prejudicerande domar -som sen ledde till en åtstramning av timmar, det har ingenting med denna regering att göra då domarna helt grundar sig på Alliansens regelverk !.

  Första domen föll 2009, och andra 2015 – vem satt i regering när första prejudikaten först kom tro ?, att FK inte agerat förrän nu är att FK behöver flera prejudikat för att justera regelverket…… som kring arbetsförmågebegreppet ”normalt förekommande arbete”

  Att denna regering sen har givit ett direktiv om att se över varför kostnaderna ökar, är ju långt i från samma sak som att faktiskt ge ett uppdrag till FK att se till att dom minskar – vi är inte där än, då det än så länge bara utreds varför kostnaderna ökar !.

  Skulle tro att alla privata aktörer gjort att det är svårt att få översikt på verksamheten – som ligger bakom det ökade fusket !.

  Sen tycker jag nog att denna regering borde agera snabbare, men då behövs det en lagändring – det är inte tvär gjort i minoritet….. tyvärr !.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Håller med dig,att sparka på de svaga gör en riktigt irriterad och frustrerad. Det som irriterar är att regleringsbrevet beskriver att antalet timmar ska minska. Hade sittande regering velat få ordning på anordnarna, hade regleringsbrevet istället beskrivit att Skatteverket ska granska alla anordnare av LSS.

   Att ge FK i uppdrag att minska antalet timmar i LSS eller antalet sjukskrivningsdagar känns inte som en lösning

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Vi är helt överens om att det verkligen stör när det spar på de som har behov av LSS-lagstiftningen för att leva ett självständigt liv. Däremot så blir kravet i regleringsbrevet(minska antalet LSS-timmar) det som driver fram till beslut som sedan tolkas av domstolen.

   Det som krävs är att regleringsbrevet lägger uppdrag till den myndighet som borde agera
   FK skulle fått som pådrag att se till att rätt ersättning går ut till de som söker ersättning
   Skatten skulle få i uppdrag att granska privata aktörer och kommunala anordnare av LSS för att se hur det sköts och göra en analys av vad som är kostnadsdrivande.

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Menar du att Socialdemokraternas svek i LSS-frågan är den Svenska modellen?
   Socialdemokraterna är ett av de etablerade partierna som varit med och byggt upp den svenska välfärden, något dom gjort bra. Däremot finns massor att önska från nuvarande regering och deras tid i regeringsställning visar på att det är ett parti som väljer storstan framför hela landet, att dom väljer ett stängt samhälle i stället för ett öppet, att dom väljer att lägga besparingar på utpekade grupper istället för att ändra systemen.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Hej.
  Har ni på Fk koll på hur stora kostnader landstinget åsamkar er när folk i onödan måste gå sjukskrivna på grund av alla de brister som i dag finns inom vården – både inom den fysiska och psykiska vården? Jag tänker på orimliga väntetider på operationer bland annat.

  Vore väldigt intressant om någon kunde börja räkan på detta. OCH offentliggöra!

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Hej, Du får kontakta FK eller nuvarande socialminister för att få svar på din fråga för den känner jag som privatperson, anställd och fritidspolitiker i Umeåkommun inte till.

   Det jag ser är att priset för alla de som inte får rätt vård eller ingen vård alls är högt, alldeles för högt. De mänskliga lidandet går inte att mäta i kronor och ören men usch vad människor får betala i lidande både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.