Hej syster! Du förtjänar Din barnmorska

Trots att vi i Sverige kommit långt när det gäller den reproduktiva hälsan så finns det arbete som kvarstår. Centerkvinnorna vill att förlossningsvården prioriteras högre och att mer resurser läggs på vården för att vården ska blir kvalitativ, trygg och stressfri.

Antalet allvarliga bristningar i samband med förlossning har ökat markant sedan och Sverige är ett av de OECD-länder med högst procent av så kallade sfinkterskador, det vill säga sprickor mellan slidan och ändtarmsöppningen. Denna ökning tros bl.a. bero på allt fler påskyndade förlossningar. Att inte få adekvat eftervård leder till onödigt och utdraget lidande något som vi ser som helt oacceptabelt.

De måste finnas fler vårdformer inom förlossningsvården genom att landsting även erbjuder ”caseload-metoden” som ett komplement till traditionell förlossningsvård i syfte att skapa trygghet. Metoden innebär att en eller en liten grupp barnmorskor följer den gravida kvinnan under hela graviditeten, vid förlossningen och eftervården – en metod som förordas av såväl gravida som barnmorskor. Metoden leder till ökad trygghet, färre förlossningsskador och snabbare anknytning, oftast utan ökade kostnader för landstinget. Dessutom bidrar den till en bättre arbetsmiljö för barnmorskorna.

Det behövs en nära förlossningsvård som skapar trygghet och bästa möjliga förutsättningar för en säker förlossning, inte minst för kvinnor på landsbygden. För detta krävs kontinuitet och trygghet med sin barnmorska. Hej syster, du förtjänar din barnmorska!

image

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.