Aktivt mentorskap

I sommar har jag som så många andra somrar lyssnat på sommarpratarna och många av årets sommarpratare har satt bestående spår. Ingemar Skoog överläkare och professor i psykiatri pratar om ålderism och den pågående åldersdiskrimineringen. Mina tankar blir helt uppfyllda av olika situationer där just ålderismen sätter käppar i hjulet. Ett av alla dom tillfällen när majoriteten i kommunfullmäktige inte förstod att ta vara på en idé för att det var dom allra äldsta lärarnas kunskap och yrkeserfarenhet som efterfrågades var 2018 när motion om mentorskap för nyanställda lärare skulle avgöras. Det vart tyvärr ett kraftig NEJ.

Det fanns tyvärr inget stöd för att ta tillvara erfarenhet och klokskap hos seniora medarbetare 2018.

Nu har det gått tre år och jag tänker, nu är det dags för ett nytt försök att få fullmäktige i Umeå kommun att förstå vinsten av att låta seniora medarbetare handleda nyanställda under deras första anställningsår. Att inte ta tillvara den kunskap och livserfarenhet som våra seniora medarbetare har och sammanföra det med ny kraft och kunskap som nyanställda kommer in med är ett misstag. Ett mentorskap skulle göra Umeå kommun till en attraktiv arbetsplats och signalera att vi är en arbetsgivare som sätter värde på så väl nyutexaminerade och nyanställda som seniora och erfarna medarbetare.

Tillsammans med min partikamrat Sara som också sitter i Personalnämnden har vi funderat ytterligare ett varv på hur vi skulle kunna ta tillvara seniora medarbetares kompetens samtidigt som vi skapar de allra bästa förutsättningar för nyanställda och lämnat in en ny motion för att det ska bli verklighet med ett mentorskap i Umeå kommun. Vi ser framför oss en modell där Umeå kommuns tillsvidareanställda som så önskar kan vara mentor från 63års ålder och är fortsatt anställd på 100% med en arbetstid på 80% och får 90% av sin heltidslön. Vi ser också att mentorskapet kan variera från 1månad och som längs vara ett år. Utformningen behöver vara flexibel beroenden på uppdragets karaktär men också beroende på den nyanställdes tidigare erfarenhet och önskemål. Det viktigaste är att vi skapar de allra bästa förutsättningar för att både möta och lämna arbetslivet som anställd i Umeå kommun.

 

Så nu har vi lämnat in en ny motion där vi föreslår

– att Utreda möjligheten att införa en mentorskapsmodell i Umeå kommun för seniora medarbetare från 63 års ålder fram till högsta möjliga anställningsålder.

– att Utreda om 80-90-100 modellen vore ett alternativ för mentorskap i Umeå kommun.

– att Ge förslag på utformningen för senioranställning för den som tar på sig ett aktivt mentorskap under ett år.

Ni kan följa hur det går på Centerpartiets hemsida

 

Bilden ovan visar vår nestor Erik Bergner när han lotsar in Robert Axebro i uppdraget som folkvald politiker. Foto: Anna-Karin Sjölander 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.