Jämställda pensioner behövs nu!

Kvinnornas löner är generellt lägre än mäns inkomst även i samma yrke och med en lägre lön blir det en betydligt sämre pension än jämnåriga män och det genererar i snitt en livsinkomst som är 3,6 miljon lägre för en kvinna.

 

Vid Centerpartiets stämma i helgen (23–26 september) driver Centerkvinnorna flera förslag där dom kräver jämställda pensioner nu, för vi ser det som det självklart med politiska beslut som gör att vi uppnår jämställda livsinkomster och jämställda pensioner.

Trots att vi svenskar ofta säger oss vara jämställda är det fortfarande kvinnor tar mer ansvar för det obetalda hushållsarbetet och omsorgen kring barn genom en längre föräldraledighet och mer VAB. Om familjepusslet blir svårt att få ihop är det också oftare kvinnan går ner i tid och arbetar deltid för att få familjen AB att fungera. När en kvinnas livsinkomst i snitt är 3,6 miljoner lägre än en mans då har vi ett generalfel.

En försämrad lön och en lägre pension inskränker många kvinnors liv och frihet.

Ett jämställt arbetsliv är en viktig del för jämställda pensioner, men de pensionärer som idag lever i fattigdom behöver hjälp omgående. För dom pensionärerna krävs höjd pension som stärker deras ekonomi – nu. Därför föreslår vi att inkomstskatten slopas för personer med garantipension.

Det krävs olika arbetsmarknadspolitiska och familjepolitiska åtgärder för en jämställd ekonomi genom hela livet. Centerkvinnorna har lagt flera förslag för att främja ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, möjliggöra en överföring av pensionsrätt under föräldraledigheten och ge tjänstepension till alla anställda.

Som Centerkvinna anser jag att de stora skillnader i pension är ett stort misslyckande för jämställdheten och vi måste agera nu för att undvika en ny generation med fattiga kvinnliga garantipensionärer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.