Att halva befolkningen inte har samma möjlighet att fritt utforma sitt liv är en förlust

Med knappt två månader kvar till valdagen vill jag berätta för er om Centerkvinnorna. Vi är en feministisk organisation som aktivt verkar för jämställdhet i samhället och i Centerpartiet. Det gör vi genom att opinionsbilda och utbilda kring samhällsfrågor ur ett jämställdhetsperspektiv. Med stöd och utbildning arbetar vi för att fler kvinnor ska ta plats på ledande positioner i samhällets alla sektorer. Inom Centerpartiet har vi en stark tradition av att se vinsten av jämställda sammanhang och så väl Karin Söder som Maud Olofsson är lysande förebilder.

Systerskapet är den gröna livsnerven i vårt politiska engagemang och arbete. Helt enkelt att göra gott för alla individers bästa.

Sedan starten 1932 har Centerkvinnornas utgångspunkt varit, alla individers lika rätt och värde. Organisationens grundare Märta Leijon skrev i sin reservation till förmån för att kvinnor skulle få prästvigas: ”Vi äro dock
inte främst könsvarelser utan födda till medborgare”. Än idag strävar vi efter individens frihet och möjlighet till utveckling ska sättas främst. Centerkvinnorna är gröna liberala feminister. Vi kallar oss gröna eftersom vi är en rörelse som värnar den gröna omställningen och arbetar för ett hållbart samhälle vi vill att Sverige ska vara ett föredöme i miljö och klimatarbetet. Vår uppgift är att belysa de miljö- och klimatfrågor som har betydelse för jämställdheten.

Vårt mål är ett samhälle där alla, oavsett könsidentitet, har samma grundförutsättningar att förverkliga sig själva och sina drömmar. Vår drivkraft ligger i att skapa ett mer jämställt och bättre samhälle. Våra jämställdhetspolitiska förslag syftar till att göra skillnad – i de stora frihetsfrågorna och i de vardagsnära.

Ordet feminism har för vissa naggats i kanten och blivit ett negativt ord för många. För oss är ordet feminism i grund och botten en frihetsfråga som handlar om att synliggöra och vilja förändra de system och strukturer som behandlar kvinnor och män olika, både som grupp och som individer. Som feminister ser vi idag ett samhälle där kvinnor fortfarande är underordnade manliga maktstrukturer samtidigt som vi ser normer som gynnar kvinnor och påverkar män negativt och detta måste förändras. Vi anser att kampen mot ojämställdhet är en gemensam angelägenhet för kvinnor och män eftersom ett jämställt samhälle gynnar alla.

Det finns flera olika feministiska utgångspunkter och som liberala feminister ser vi de mönster i samhället som begränsar vår frihet och utgår samtidigt från individen i sökandet efter lösningar. Vi tror att svaren på många av dagens och morgondagens jämställdhetsutmaningar blir mer långsiktigt hållbara då. De viktigaste verktygen i detta arbete är kunskap och medvetenhet samt att stärka kvinnans egenmakt och undanröja hinder för jämställdhet. Ibland återstår dock inget annat alternativ än lagstiftning. Vårt arbete är angeläget.

Att halva befolkningen inte har samma möjlighet att fritt utforma sitt liv blir en förlust för hela samhället, inte bara för den enskilde individen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.