Säkerställ jämställd idrott på riktigt

I dessa fotbolls tider är det svårt att inte reflektera över hur olika förutsättningarna är för att utöva sin sport och det är hög tid att idrottsförbunden tar ojämställdheten på allvar.

Vårt mål med jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv och inom idrotten är det lång väg kvar. Förra året skrevs det mycket om jämställdhet, eller snarare avsaknaden av jämställdhet, inom två av Sveriges största sporter, fotboll och ishockey. Damspelare vittnade om bristande respekt och omöjliga villkor för en elitkarriär. Svenska fotbollförbundet och senare även Svenska Ishockeyförbundet anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen.

Varför går det sakta för jämställdheten inom just fotboll och ishockey? Villkoren är mer jämställda inom till exempel simning. Det finns flera orsaker, men ett tydligt tecken på vilka som sätter normen inom fotbollen är ligornas namn – Allsvenskan för män och Damallsvenskan för kvinnor. Det finns en ”riktig” allsvenska och så finns det en damallsvenska. I media får damallsvenskan betydligt mindre uppmärksamhet och trots att det ständigt sätts nya publikrekord är det ekonomiska gapet mellan herrfotboll och damfotboll löjeväckande stort.

Även inom ishockey är könsnormen tydlig. Damerna spelar i Svenska Damhockeyligan, SDHL, medan herrarna spelar i Svenska Hockeyligan, SHL. I augusti gick Damkronorna ut i strejk och missade därför en turnering i Finland. Skälen som angavs var bristande respekt och dåliga ekonomiska förutsättningar. Svenska ishockeyförbundet beslutade då att ersätta spelare för förlorad arbetsinkomst vid spel i landslaget, ett löfte som senare drogs tillbaka. Efter att även en fyrnationsturnering i november fick ställas kom till slut parterna överens.

Det är orimligt att elitidrottares villkor bestäms utifrån kön när det gäller allt ifrån lön till träningstider. Män avlönas och kan försörja sig på sin sport, medan kvinnor måste ha ett arbete vid sidan av för att kunna utöva sin sport.Tack vare att förebilder som Nilla Fischer och Emma Eliasson som vågat säga ifrån börjar idrottssverige sakta med säkert vakna till liv.

Centerkvinnorna vill se en nationell jämförelse av hur mycket medel som kommunerna fördelar till barn- och ungdomsidrott. För att få till stånd en jämställd elitidrott vill vi att det tillsätts en utredning som ser över regelverket för avdragsrätt vid sponsring då nuvarande reglerna försvårar möjligheten till jämställd sponsring. Idag beräknar Skatteverket värdet av sponsring bland annat utifrån hur många biljetter som sålts, eller om det står en skylt med företagets namn längs långsidan på planen. Saker som exponering på sociala medier räknas inte. Därför är det viktigt att vi får till en mer jämställd och jämlik sponsring.

Sponsringslagstiftning har varit ett lapptäcke av förlegade regler som skapat ett system där det är svårare för företag att sponsra ungdoms- och damidrott än det är att sponsra herridrott. I våras I våras ställde sig majoritet i riksdagen på Centerpartiets initiativ ställt sig bakom ett förslag att se över reglerna, med syftet att få fram ett mer rättvist system.

Att benämna det som herrallsvenskan och damallsvenskan respektive svenska- herrhockeyligan och damhockeyligan vore ett mikroskopiskt litet första steg och nya moderna skatteregler som gynnar en mer jämlik sponsring vore ett stort steg för en jämställd idrott.

Låt det här bli det decennium då jämställd idrott säkerställs på riktigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.