Sverige behöver fler som Åsa & Monika

Sommar och små utflykter runt Västerbotten med besök i Bjuröklubb och den lilla fina lanthandeln med lokalproducerade råvaror, hamnkrogen i Kråken, Cafet i Stackrönnan, Burträsk gårdsbutik, Café Lotsen i Nordmaling, Lögdeå Modehus och många fler små utflyktsmål gör mig glad och tacksam för alla engagerade och driftiga entreprenörer som jag mött. Sverige behöver verkligen småföretagen för att fortsätta utvecklas som land. Samtidigt tänker jag att det är synd att  kvinnor är i minoritet bland företagare i flera länder och att Sverige är nästan sämst i klassen är känns verkligen som ett rejält underbetyg. Det är bara drygt 26 procent av landets företagare som är kvinnor, vilket placerar oss i bottenligan bland EU-länderna, där andelen kvinnor som driver företag i snitt ligger på 33 procent.
Ett jämställt företagande är i grunden en frihetsfråga. Kvinnor och män ska ha lika förutsättningar att försörja sig och att driva sina idéer dessutom kommer både landsbygd och stadskärnor att bli fattigare, och människors valmöjligheter färre utan småföretagarna.
Den sektor där kvinnors företagande dominerar är vård, omsorg och utbildning. Det är också i dessa sektorer som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill begränsa möjligheterna till bra verksamhet och att kunna försörja sig som företagare. Samtidigt ser S och V inga problem i att företag som vanligtvis ägs av män gör stora vinster – på skattepengar – genom att bygga sjukhus, skolor och vägar. Det är tydligen skillnad på kvinnor och mäns vinstuttag enligt S och V.
Centerkvinnorna anser att tjänster inom välfärdssektorn som utförs på ett högkvalitativt sätt är bra tjänster. Om en privat aktör kan genomföra en tjänst, som att ge vård eller utbildning, för samma peng som de offentliga ska den företagsamheten inte stoppas. Att företagarna som driver små assistansbolag eller byaskolor blir mångmiljonärer är en farlig villfarelse och vilseledande argument.
Förutom att värna de kvinnor som på ett förtjänstfullt sätt runt om i landet levererar välfärdstjänster till människor vill vi att fler kvinnor ska kunna driva företag i alla sektorer.
Centerkvinnorna vill att statliga riskkapital och fler företagsstöd, både nationella och regionala, fördelas mer jämställt. Därtill vill vi inrätta nätverk för kvinnor som vill starta eller som redan driver företag, där företagare kan stötta och finna utbyten av varandra. Vi vill också att socialförsäkringar för företagare stärks med en företagsvänligare bedömning av sjukpenninggrundade inkomst och en flexibel föräldraförsäkring som gör att du kan behålla företaget rullande under tiden du är föräldraledig.
Med jämställda stöd, ökad medvetenhet och bättre trygghetssystem för företagare kan Sverige klättra ur bottenligan till toppen och vara en förebild för jämställt företagande.
Sverige behöver fler kvinnliga företagare som Åsa på Kafé Lotsen i Nordmaling och Monica på Kråkens Hamnkrog!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.