Det man inte vet lider män inte av

Under de senaste åren har sjukdomen endometrios äntligen fått lite uppmärksamhet. Endometrios är en smärtsam sjukdom som drabbar kvinnor och den är ganska vanlig: omkring 10 procent av alla kvinnor lider av endometrios. Problemet är att drabbade kvinnor sällan får den vård som de behöver och att kunskapen om sjukdomen är extremt låg. Trots att just endometrios uppmärksammats, behövs det mycket mer forskning och insatser för att öka kunskapen om och som förbättra vården för kvinnors sjukdomar. 
Det man inte vet lider inte män av och trots att det är år 2022 finns det fortfarande för lite forskning om sjukdomar som främst drabbar kvinnor, så kan vi inte ha det! 
Under många år arbetade jag med samordnad rehabilitering och i mötet med tusentals kvinnor har jag sett bevis på att forskningen utgått från män, att behandlingarna utgått med stöd av forskningen och därmed passar bättre på män samt att kunskapen om typiska kvinnosjukdomar är låg och ibland helt saknar forskning. Dessutom får kvinnor generellt ett sämre bemötande då symptom frånses till följd av att kunskapen om kvinnors reaktioner och symptom vid sjukdom är outforskad och därmed är kunskapen för låg hos vårdpersonalen. Ytterligare ett exempel på haltande jämställdhet i vården är det faktum att kvinnor löper en större risk att dö av hjärtinfarkt än män. Det är för att män varit normen i forskning och att män får bättre vård tidigare i sjukdomsförloppet. Det mänskliga lidandet, långa sjukskrivningar, dom ökade samhällskostnaderna och den arbetskraftbrist det genererar riskerar att kosta oändligt mycket mer än ett ökat forskningsanslag till medicinsk forskning med inriktning på kvinnor och deras hälsa.   
Vi kräver att kvinnors sjukdomar prioriteras, både i forskning och i vården. Lägg en röst för en jämställd vård i höst – rösta på en Centerkvinna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.