Långtifrån alla får en harmonisk start på sitt föräldraskap

Att föda barn är en individuell upplevelse, som rymmer många känslor, trots det behöver alla föderskor en trygg miljö med stöd av en närvarande barnmorska, så ser det inte ut idag. 
För visst håller du med om att det ska vara lustfyllt och lagom utmanande att vänta, föda och fostra ett barn?
Tyvärr är det långtifrån alla föderskor och deras partner som får en harmonisk start på sitt föräldraskap och det måste vi ändra på! 
 

Sverige har en väl fungerande förlossningsvård samtidigt som vi paradoxalt nog har en kris inom svensk förlossningsvård till följd av dåliga politiska beslut.

 

Det är beslut som resulterat i nerlagda BB-avdelningar, sommarstängningar och beslut som resulterat i långt avstånd till närmaste BB och stora risker att förlossningen måste ske i bilen, på vägrenen eller andra riskfyllda platser. I vissa delar av landet saknas det plats på BB, i andra delar krävs en resa på 10, 20 eller 30 mil till närmaste BB. 
Förlossningsvården måste få en högre prioritet och få mer resurser att läggs på den viktiga vården vid livets start.  
 
Region Västerbotten bör förutom att säkerställa att BB-finns på hyffsat nära avstånd året om använder sig av ”Caseload-metoden” som alternativ till den traditionell förlossningsvård.
Metoden innebär att en barnmorska eller en liten grupp barnmorskor följer den gravida kvinnan under hela graviditeten, vid förlossningen och eftervården då det leder till ökad trygghet, färre förlossningsskador och snabbare anknytning. Dessutom bidrar den till en bättre arbetsmiljö för barnmorskorna.

Centerkvinnorna vill också att det fastställs nationella riktlinjer för förlossningsvården för att få till stånd en miniminivå. Kvinnor ska ha rätt till trygg förlossningsvård i hela landet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.