Det behövs en miljardsatsning

Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet och otaliga barn mår dåligt för att dom växer upp i hem där mannen slår kvinnan och det måste få ett slut. 

 

Varje år blir kvinnor över hela Sverige hotade, våldtagna och mördade av sin partner eller tidigare partner. Under 2021 dödades 15 kvinnor av en man dom hade en nära relation med. Och att hemmet är att betrakta som en av dom farligaste platsen för en kvinna är helt uppenbart och det måste genast få ett slut. Det är många förövare som går fria även vid en fällande dom, på grund av platsbrist på anstalter runtom i landet. Många brottsoffer vågar idag inte anmäla den partner eller tidigare partner som utsätter dem för kränkningar eller våld och hittills har regeringen misslyckats med att ta kontroll över det dödliga våldet. Umeå Centerkvinnor kommer aktivt att fortsätta driva på för ökade resurser för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och öka kvinnors trygghet så därför behövs en miljardsatsning under kommande mandatperiod för att fler förövare ska kunna låsas in och för att våldsutsatta kvinnor ska kunna känna sig trygga.

 

Män som slår ska aldrig komma undan och därför är det en självklarhet att dubblera straffet för grov kvinnofridskränkning och samhället måste ta ett större ansvar och se till att stoppa mäns våld innan fler kvinnor utsatts och mördas. Därför vill vi

  • Att våldsbrottslingar snabbt sätts i fängelse efter att en dom träder i kraft.
  • Öka kriminalvårdens resurser för att få fler anstalts- och häktesplatser.
  • Ge kriminalvården i tydligare uppdrag att prioritera våldsbrott samt brottsoffrets trygghet, när de tar in dömda för att påbörja fängelsestraff.
  • Införa elektronisk fotboja från dag ett efter dom. Idag måste kontaktförbudet överträdas för att fotboja ska kunna sättas in.
  • Höja minimistraffet för grov frids- och kvinnofridskränkning till två år. På så sätt skulle obligatorisk häktning vara aktuellt både innan rättegång men även i väntan på fängelsestraff.

#sjölander #centerpartiet #försverigesbästa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.