Bostadsbidragets vara eller icke vara

Januari 2011 och i vanlig ordning kör Skatteverket över inkomstuppgifter från senaste taxeringsåret i år är det alltså 2009 som körs över till Försäkringskassan. Dessa uppgifter samkörs sedan med bostadsbidragssystemet och utifrån det regleras de preliminära besluten om bostadsbidrag och besked om slutligt bostadsbidrag skickas ut till dom som haft bostadsbidrag under 2009. Det är helt i sin ordning att man inte kan få bostadsbidrag om inkomsten varit för hög. Men det som oroar mig är att det är människor med en väldigt låg inkomst som får en skuld som inte sällan leder till att dom får ytterligare skulder och så är fallgropen grävd. Och det finns systemfel som gör att det är just det som sker.  

 
Det måste finnas bättre sätt!
 
Kanske är det bättre att de med låg inkomst fick sänkta skattesatser så att de faktiskt har råd att betala sin hyra, kanske är det hyresmarknaden som skall få skattelättnader så att hyrorna sänks, kanske är det systemen som måste synkroniseras, kanske måste vi redan i skolan lära alla lite mer om hushållsekonomi och att göra en budget eller kanske är det lite av allt.  
 
Om du har väldigt låg inkomst och söker försörjningsstöd hos sociala krävs att du söker bostadsbidrag och om du dessutom uppger för hög ”tänkt inkomst” vid ansökan av bostadsbidrag får du ett avslag av bostadsbidraget och både bostadsbidrag och försörjningsstöd kan utebli. Uppger du för låg inkomst får du ett återkrav och en skuld till Försäkringskassan. Kraven i dessa två system gör att många väljer att skriva en låg inkomst och det innebär allt för ofta får ett återkrav.  
 
Varje dag sedan förhandsbeskeden på det slutliga bostadsbidraget skickades ut den 4 januari har jag dagligen träffat 1-2 personer som är i verkligt djup kris både ekonomiskt och känslomässigt. 
 
Allra svårast har de människor som faktiskt gjort allt för att göra rätt, rätt utifrån vad olika ”myndighetspersoner” sagt åt dem att göra. Några av dom jag möter har känt sig tvingad av sociala att söka bostadsbidraget och så är det dom som anmält förändringar till Försäkringskassan men ändå fått ett återkrav. Och ibland blir det ett återkrav eftersom förändringen kan ske i maj och då räknas de kommande månaderna om för korrigering av bostads bidraget men man har då redan fått för hög ersättning januari till maj och därmed blir man återbetalningsskyldig.  
 
Att möta dessa förtvivlade människor gör mig ont!
 
Bostadsbidraget kan vara bra men vi måste i så fall hitta system som gör att människor inte hamnar djupt ner i skuldträsket. För som systemet ser ut idag så får de som har det sämst ställt ännu sämre ställt och deras skuldträsk blir som en evighetsmaskin och det kallar inte jag välfärd.

Som Centerpartist  vill jag bevara välfärden men jag tycker inte att bostadsbidraget är välfärd utan helt enkelt enbart en skuldfälla.  

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.