Utsatthetens många ansikten

Igår var jag med på en intressant träff med engagerade medmänniskor. Kvinnor och män med olika bakgrund, olika ålder, olika yrke, olika erfarenhet av utanförskap och gemensamt för alla ett stort engagemang och ett varmt hjärta.

Temat för kvällen var "Att leva i Utsatthet- samtal om en framtid i Umeå med social och ekonomisk trygghet." Gunnel Lagerkvist var samtalsledare för kvällen och hon lovade att det kommer fler kvällar för fortsatt samtal så vill du vara med håll lite koll i här eller skicka mig din mailadress.

Helena Lindahl pratade om vikten av att fortsätta jobba för att ge gömda papperslösa stöd och hjälp, vikten av en obligatorisk A-kassa för att minimera risken tillökade klyftor och hur viktigt det är att vi ser efter vilket stöd det finns för de som lever i ett misshandelsförhållande.  

Carina Dahlström från Röda korset gav en intressant sammanfattning av vad hon sett i sitt jobb , i sin vardag och vad LUKS 2010(lokal utsatthets- och kapacitetsstudie för Umeå kommun 2010)visat. Hon kopplade ihop resultatet i Luksen med verkliga beskrivningar och vkten av att vi har en tillåtande attityd.

Anders Jonsson från Tekniska nämnden pratade om vikten av att planera staden så att man bygger en stadsmiljö som inbjuder till umgänge istället för att stänga ute och skapa utanförskap.

Vi var alla rörande överens om att utanförskapet är ett stort problem och där det inte alltid är så lätt att hitta lösningar som passar. Ett bra sätt är att skapa Brukarinflytande så att de personer som har mest erfarenhet kan säga vad som saknas.

Hur vill du att Umeå skall vara att leva i och vad saknas dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.