Petter Nilsson(SD)

Dags ta itu med problemen i Umeå?

Av , , 3 kommentarer 18

Måndag förmiddag. Efter att besvarat några mail så faller blicken på lokalmedia. Ser att Andreas Lundgren (S) skrivit ett inlägg på bloggen.

Till skillnad från kommunalrådet Hans Lindberg (S) ser jag att inlägget inte genomsyras av ”genomtrygga Umeå”. Får säga att jag ändå hoppas att detta är ett tecken på tillnyktring hos Socialdemokraterna.

Kommunpolitik handlar om att se till att kommunmedborgare får det bra. Det kräver en långsiktig planering. Nu snackar jag inte om nonsensstrategier, eller planer som behövs för att blidka någon statlig eller EU-byråkrat.

Kommer ihåg exempelvis det kommunala befolkningsmålet. Ni vet. Det som alla partier utom Sverigedemokraterna – ständigt – varit för att ha. Ett befolkningsmål. Inte en befolkningsprognos (att utveckla umeå efter verkliga förutsättningar).

Mer än en uttalad önskan om att få ta emot fler människor, har det också påverkat andra prioriteringar. Prioriteringar är vad politiken går ut på. Ofta har övriga partier – drivna av Socialdemokraterna – prioriterat allt. Eller prioriterat inget (de innebär trots allt samma sak).

Snabba investeringar på ett väl tilltaget torg, statsdelscentrum utanför centrala Umeå – likväl som goda bussförbindelser till dessa. En toppmodern färja och hamn – likväl som en fast förbindelse till Vasa. Ja, listan går att göra lång på märkliga inget-prioriteringar. Men vid vart tillfälle har det hetat att just denna vision. Just denna vision är nödvändig just nu.

Naturligtvis har det inte varit bekymmersfritt att – som övriga partier önskat – vilja att Umeå ska ta emot fler. Tillgång och efterfrågan är en grej. Även när det gäller boenden för ungdomar som ska flytta ut. Eller för den delen hyror eller annat.

Men det har också möjliggjort att dålig kultur fått ta plats i Umeå. Och – eftersom social migration är en grej – särskilt vissa statsdelar. Priser har blivit lägre i takt med att folk insett att alla statsdelar inte är lika trygga.

Nu jag säger inte att saker och ting inte blivit bättre. Tvärtom tror jag en viss tillnyktring har skett hos politikerna i Umeå sedan jag klev in i kommunpolitiken 2014.

Relativt nya brå-rapporter visar att det finns en minskning på överrisker hos utlandsfödda vid en del brott, men överriskerna är inte obetydliga.

Notera exempelvis våldäkt.Med undantag för de mest radikala woke-mammor, så kommer de flesta mammor varna sina döttrar för att det finns situationer där man behöver vara mer orolig. Förhoppningsvis också lyfta att det finns situationer där man kan känna sig mer trygg. Notera att vänsterrörelser också försökt sälja in ”antirasistisk dejting”.

Någonstans kanske jag också är relativt dåligt insatt i Umeå, nu när jag inte sitter som gruppledare(eller i kommunfullmäktige) längre. Hade inte satt mig in i arbetsplanen för ”Umeå växer tryggt och säkert”. Lite fördomsfullt tog jag för givet mig att detta i stor utsträckning var – i Andreas ordval – ”floskler”.

Kikade igenom aktivitetsplanen för tryggheten som Andreas tycks lägga fokus på nu på morgonen. I brist på källa räknar jag med att detta är den. Ska inte använda Andreas ordval mer än nödvändigt, men… jag ser att den här aktivitetsplanen lyfter saker som. Ja. Låt oss formulera oss såhär: Stora delar av planen tycks vara formulerad av någon akademiker med ett lynne för Černyševskij. Med ett sådant lynne menar jag att intelligentian – bättre än invånare – vet vad befintliga invånare behöver. Åtgärder så som att utveckla ”kultur för hälsa”, ”afterschool”, ”samverka med föreningen selam” – eller föreningar på väven.

Andreas har rätt i att Socialdemokraterna styr kommunen, och därmed agerar. Men det innebär inte att man gör det bra.

Nog behövs det åtgärder alltid. Visst kan mjuka värden spela en stor roll. Rimligen bör de mjuka åtgärderna fokusera på att skapa en gemenskap utifrån svensk kultur. Svenska ideal. Normer som i första hand bör slås sönder bör rimligen vara de normer som förekommer i dåliga kulturer som kommit till Sverige.

Inklusive ”woke”-ideal. De som grundar sig i destruktiv ateistisk godhetssignalering. Exempelvis radikal klimat eller antirasistisk sekterism.

Men även hårda åtgärder behövs. Kameraövervakning, vakter och hårda åtgärder behöver prioriteras.

Att nu säga att sossarna styrt för mer trygghet, är att konstatera att man nu skopar vatten ur det överfyllda badkaret. Ifall övriga partier – och inte minst de styrande Socialdemokraterna – inte är redo att ompröva befolkningsmålet, så innebär det att man även fortsättningsvis kommer att skopa vatten ur det överfyllda badkaret. Samtidigt som man ännu har att vrida av kranen.

Bilbränder i Umeå! Dags kommunpolitikerna tar problemen på allvar!

Av , , 16 kommentarer 27

Vaknade i morse och kände den där lukten av brand. Såg brandkåren ute imorse just efter sex-snåret, och såg att det brunnit fordon på Haga. Även sett att Aftonbladet skrivit om det.
Precis som tidigare bloggare – Holmsundar’n – lyfter. Så är det hög tid att politiker – inte minst från Socialdemokraterna – höjer huvudet från backen och börjar inse att Umeå har problem.

Det är inte första gången omfattande bilbränder sker i Umeå. Skrev i ämnet även här i ett inlägg från 2020.

Vanligt folk ser detta som problem. Här behöver politikerna i Umeå kommun börja agera!

Polisen vädjar nu allmänheten att kontakta 114 14 om man gjort iaktagelser i samband med bränderna eller har tips som kan hjälpa utredningen.

En kort uppdatering efter inlägget skrevs: Fick ett PM över messenger från en tidigare kollega från när man svetsade på volvo. Berörd meddelade – kanhända ironiskt – att Umeå lyfts vara världens mest feministiska och jämställda stad.
Kanske kan vissa fundera huruvida kvinnor verkligen känner sig mer trygga – av atmosfären som Sara Lidmans konstverk skapar – inte långt från där bilarna brinner.
Detta långt ifrån #metoo-pumans isolerade blick i ett allt mer avskärmat socialdemokratiskt centrum.

Behöver S lura äldre på pengar för att kunna bedriva en god oppositionspolitik?

Av , , 13 kommentarer 20

Säkerligen har alla uppmärksammat DN:s avslöjande, hur Socialdemokraterna lurar förvirrade äldre att köpa lotter.

Socialdemokraterna och SSU äger kombispel, vilka i sin tur driver bland annat kombilotteriet.

Hallengren fick försöka svara på detta i en intervju under gårdagens Aktuellt.

Det gick inte vidare bra för Hallengren. Av intervjun att döma tycks hon ha förberett sig inför att försvara lotteriet genom angrepp. Hon tycks därtill ha väntat sig att fokus i intervjun skulle röra transparensen kring lotteriet.
Säkert så finns det många som pålurats lotter som inte känt till att de köpt en lott för att stödja Socialdemokraterna. Garanterat. Men SVT lyfte inte den problemställningen.

I stället kom intervjun att handla kring metoden, likväl som långa leverantörskedjor.

Hon bekände i intervjun att metoden var dålig. Samtidigt underströk hon att Socialdemokraterna själva inte sålde lotterna. Lotterna såldes längre ned, och hon menade att hon inte hade insyn i eventuella avtal. Märkligt menade hon dock att Socialdemokraterna behövde kräva ansvar av företaget på grund av dess agerande (utan att ha insyn i avtalet). Hon säger att företaget inte levererat som Socialdemokraterna önskar.

Hon bekände att avslöjandet är allvarligt. Att Socialdemokraterna inte direkt var skyldiga. Att det var svårt att följa – ni vet – vem som egentligen hade ansvaret.

När hon därefter fick frågan hur detta rimmar med Socialdemokraternas förslag att begränsa skurkföretag. Skurkföretag med för långa led av underleverantörer. Hon svarade på detta med fokus på att svara kring transparens.

Till synes gick det väl upp ett liljeholmens. Hennes svar föreslår att även hon inser att det inte går att försvara.

Behöver Socialdemokraterna lura äldre på pengar för att kunna bedriva en god oppositionspolitik?

Utanför ämnet för dagens inlägg:
Såg att Stellan Elebro valde att svara senaste inlägget, där hans tidigare inlägg fick tjäna som lite av en ingress.
Det sagt så instämmer jag i värdet av att engagera sig i ideella föreningar, likväl som att träffa människor. Men tror att man bör se blogginlägg som ett välkommet komplement till det demokratiska samtalet.
Signaturen brorson lyfter i kommentarsfältet – helt riktigt – att blogginlägg kan tjäna som ett bra demokrativerktyg för alla. Föredrar själv längre och väl resonerande blogginlägg över korta inlägg gjorda i affekt, på andra plattformar.
Det sagt så är jag oroad över det bristande engagemanget i ideell verksamhet i Sverige – vilken Stellan är inne på. Jag tror även att den skadliga konsensuskultur – som mitt tidigare inlägg beskrev – bidrar till den problematiken.

Skadlig PK-konsensuskultur skadar demokratin!

Av , , 13 kommentarer 25

Det finns en bloggare – tillika insändarskribent – vid namn Stellan Elebro. Stellan uppmanade sina bloggläsare att inte läsa bloggar för några dagar sedan. Kan tycka det vara en lite tråkig ingång ifall man vill eftersträva en generell diskussion. Ni vet. En diskussion som lyfter problem, likväl som lösningar.

Minns själv att vi haft relativt konstruktiv ingång förr avseende relocate i kommentarsfältet på det inlägg jag länkade i sista blogginläget.

Svårt att inte höja ett ögonbryn åt uppmaningen Stellan gav sina läsare.

Jag tycker att diskussion och dialog över partigränser kan vara en fantastiskt fin sak. Inte minst för att kunna belysa problem från flera olika håll. Ibland kan det vara gott att få en tolkning från en konservativ. En tolkning från en liberal. Osv.

Tyvärr har Woke-vänstern lyckats med att sätta några sannerligen märkliga grunder för dagens samtal.

Jag brukar ofta – vilket är min rätt som konservativ – säga att ”det var bättre förr”. Grunden att man kan låta diametralt olika uppfattningar möta varandra. Att det är ett bra sätt att skärpa båda sidors problembeskrivningar, och i bästa fall lösningar.

Woke-vänsterns PK-idéer är emellertid inte särskilt konstruktiva. Vissa har gått så långt som att hävda att de kan bli misshandlade av ord. Att ord innebär våld. Det är förstås galenskap. Rimligen är den som yppar de orden svag en debattör. Den personen borde arbeta med sig själv.

Samtidigt har det inneburit att idéer inte kunnat debatteras fritt. Lagstiftning har kommit på plats som kommit att göra vissa frågor svåra att debattera, men de är inte de värsta.

De värsta är de som faller inom ramarna för den skadliga konsensuskultur som woke-vänstern lyckats införa. Inramningar av diskussioner som gör det svårt att närma sig diskussioner invandring. Diskussioner kring miljö, eller för den delen ”The new green deal”. Verkningsfulla lösningar för samhällsproblem.

Jag har länge lyft problem kopplat till exempelvis de bidragsberoende gröna näringarna i norr. Det man inte sällan bemötts av från den självutnämnda vänster-intelligentian är inte sällan att man är mot miljö, eller mot klimat. Urvattnade – och idag väl uttjatade – begrepp såsom ”klimatförnekare”, tycks dock ha försvunnit.

Igår gick Northvolt ut och förklarade att man inte ska tillverka katoder – detta på obestämd tid (enligt Dagens Industri).

Är själv ingen batteri-uppfinnare, men tänker mig att det ändå är en hyggligt central del i ett batteri. Ni vet, ett plus, ett minus. Förhoppningsvis sätter man dem inte fel. Ett batteri.

Henrik Jönssons producerade ett väl utforskande youtubeklipp i ämnet. I ljuset av det, var nyheten inte riktigt lugnande.

Han har en bra poäng. Han menar att bidragsfinansierad industri möjliggör fusk. Han har inte fel. Det sagt vill jag mena att viktig del är en alldeles för stark konsensuskultur, där man inte får tycka eller säga fel sak.

I goda diskussioner, där folk är kapabla av att med argument skapa en tes, kan vi människor göra bra saker. Det kan vara ett fantastiskt verktyg för att diskutera med medmänniskor för att skapa ett bättre samhälle. Men det kräver att man lyssnar in varandra.

Det sagt finns det människor som avsiktligt vill störa ut den konstruktiva dialog som kan utgöra ett fundament för samhället.

Det finns också de som ”vill ha rätt”, hellre än att försöka hitta nya bra lösningar. Och visst. Alla har vi väl en släng av det. Inte minst undertecknad, som i egenskap av politiker också representerar ett parti, likväl som väljare.

Men jag tror genuint på det goda argumentet.

Avslutningsvis, och en bit utanför kärnan för detta blogginlägg – känner jag ett behov av att adressera kommentatorer. Jag märker att vissa av ni som kommenterar inläggen har en konstruktiv ansats. För den tid och energi ni lägger ned på att försöka hitta lösningar är jag tacksam. Jag delar inte alla synpunkter, men ibland finns där tänkvärda tips och synpunkter att läsa.

Ifall man inte klarar av att bygga en tes med hjälp av någorlunda relevanta argument så är jag inte imponerad. Det blir inte färre sådana kommentarer.

Det är inte orimligt att man rannsakar sig själv innan man publicerar en kommentar. Kanske ställa sig frågan huruvida man faktiskt bidrar till att bygga ett bättre samhälle. Ett samhälle man är stolt över att lämna över till nästa generation – genom det inlägg man gör. Ni vet. Undvika att dialogen begränsas genom att odla förakt mot ”felaktiga” uppfattningar – att i stället kanske försöka ge tillit till det goda argumentet.

Idag regionstyrelsen. Hörni. Ha er en bra tisdag kära läsare.

Slog samtidens woke-ideal sönder Socialdemokraterna?

Av , , 6 kommentarer 31

Skellefteå kommun vill nu rekrytera en person som själv ska få bestämma sina arbetsuppgifter. Det är förstås galenskap. Skattemedel som rimligen bör finansiera välfärden för kommuninvånare ska inte kastas iväg vind för våg.

För väldigt väldigt länge sedan hade Socialdemokraterna betydande stöd inom LO och arbetarrörelsen. För ännu längre sedan tilläts kanske människor med riktig arbetarbakgrund in i sossarnas finrum.

Kanske är det inte så konstigt att det partiet kommit att falla så långt från dess binamn, ”arbetarpartiet”. Ingen är väl imponerad över detta slöseriet.

Rekryteringskampanjen i Skellefteå gick på 180 000 kr. Kring vad personen ska arbeta med, svarade kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) att, citat, ”Det är det som är så spännande.”

Tankarna förs förstås till Relocate. Ett projekt som SD problematiserade, och som även togs upp i bloggen exempelvis i detta inägg från 2021. Ett projekt samtliga övriga partier ställde sig bakom. Ett projekt som skulle flytta människor från utanförskap i Stockholm, Göteborg och Malmö. För arbetskraften behövdes till Northvolts Skellefteå.

När sedan facit rullade in, och det var dags för slutseminarium för projektet uppmärksammades det med buller och bång. Hör och häpna. För 70 miljoner hade man endast kunnat påvisa en rekrytering om 38 personer. Nästan 2 miljoner hade det kostat att rekrytera arbetskraft per person.

Nu reagerade även den övriga oppositionen i Region Västerbotten. Sannerligen. De ställde sig kritiska till det projekt man själva tillsammans med Sossarna valt att bevilja.

Samtidigt så har jag en förståelse för att det ligger i många av de partiernas intresse att tillse billig arbetskraft. Mer tillgänglig arbetskraft innebär naturligtvis att man kan sätta lägre löner och erbjuda sämre arbetsvillkor.

Jag har skrivit tidigare, utförligt, kring min oro om The new green deal. I synnerhet överambitiösa visioner och planer kopplade till Northvolt har jag problematiserat. Att politiker måste ha i huvudet att etableringen kanske inte går vägen. Orosmolnen blir inte färre. Den politiker som inte törs vara en aning kritiskt tänkande kring detta bör överväga att hänga upp kavajen.

Under gårdagen lanserades ytterligare en ny rapport om kompetensförsörjningsbehovet i Norr, genom Akademi Norr (En samverkan mellan en rad kommuner i norra Sverige).

Metoden är inte helt väl förklarad. Men enkätundersökningar rör det sig om. Problemen med enkätundersökningars tillförlitlighet är väldokumenterad.

En fråga man kan ställa sig är ifall de som svarar känner för att framställa det som att man har ett större behov än vad man egentligen har. Något som rimligen kan ligga nära hjärtat för den som vill ha en högre invandring. Eller för den delen för den som vill ha billigare arbetskraft.

Det finns förstås en rad bekymmer med enkätundersökningar. Frågeformuleringar, Val av urval. Bortfall, osv.

Summariskt bör man ogärna – som politiker – glad i hågen påbörja ett nytt godhetssignalerande projekt som relocate.

Frågan kvarstår. Slog samtidens woke-ideal sönder Socialdemokraterna? Kommer Socialdemokraterna att byta spår framöver? Kommer de prioritera arbetarnas rättigheter, eller kommer de fortsatt gå i bräschen för billig arbetskraft åt företagen.

Reduktionsplikten, sjuklövern och ”woke”!

Av , , 15 kommentarer 21

Förr var det nog en och annan som irriterade sig på begreppet sjuklövern. Det var alltså ett begrepp som samlade samtliga partier utom SD.

För egen del var det den väsentligt skilda syn sjuklövern – vid den tidpunkten – hade på invandringspolitik. Men det var långt ifrån det enda område där Sverigedemokraterna stack ut.

Partiet vårt utgjordes inte av några proffspolitiker. Vi var glada för de som valde att engagera sig för att rädda Sverige.

Sedan dess har vårt parti emellertid behövt professionaliseras. Företrädare som gått genom ekluten. Något som skett – och sker – etappvis, men som – i synnerhet förr – svårligen underlättades från media. Eller för den delen övriga partiers proffs-företrädare.

Den politiska saken var inte det viktiga för proffs-företrädarna från sjuklövern. Det var en fråga om konkurrens.

Vänsterliberala tårar kom att prägla Sverigedemokraternas riksdagsinträde 2010.

Nu sitter Sverigedemokraterna med och styr Sverige. Vänsterliberala tårar tycks nu inte skymtas från samma företrädare som öppet grät i TV förr.

Sverigedemokraterna styr. M, KD och L följer. Det är i vart fall det media narrativ som präglat rapporteringen kring Tidö-avtalet. ”SD-regeringen” tycks – tillsammans med ”paradigmskifte” – blivit de nya mode-orden för oppositionen.

SD är med och förhandlar om budget. Ett givande och tagande. Samtidigt så följer det av förhandlingar att mycket landar under sekretess. Samt att alla sluter upp bakom ett gemensamt förslag.

Jag som regionpolitiker har ingen insyn i vad som förhandlas om på riksnivå. Jag vet helt enkelt inte detta.

Jag är ingen konpirationsteoretiker… men. Jag kan tycka det lite intressant att spekulera.

Reduktionsplikten är en klassisk SD mot rest fråga. Endast SD som var emot. Övriga sjuklövern var för.

Nu basunerar regeringen ut att reduktionsplikten ska höjas.

Jag kan förstå att L har ett intresse av att reduktionsplikten ska höjas. KD tycks – i min mening – ha lite väl optimistiska visioner kring vätgas- och andra EU-subventionerade åtgärder.

Kommer ihåg en debatt jag medverkade på, inför EP-valet, där även M hade svårt att avsvära sig EU:s fit for 55.

Jag hoppas – utan att ha insyn – att SD fick igenom mycket. Mycket till priset av höjningen av reduktionsplikten i förhandlingarna.

Problemet med proffspolitikerna är att man köper idéer så som ”Fri invandring”, ”fit for 55”, osv utan att ta hänsyn till verkligheten.

Problemet med högerpolitiker är att allt för många har köpt woke (oavsett om man betraktar det som ideologi eller religion). Man har köpt vänster-liberala narrativ. Man är inte egentligen en konservativ företrädare.

Såg här i går att Ebba Busch twittrade att Islam behöver anpassa sig till svenska värderingar. Detta står i hygglig kontrast till de i KD i regionen som vill fortsätta skattefinansiera Hijab för vårdpersonal.

Ebbas tweet om islam är ett något ambitiöst företag. Svårligen något som löser den kulturella dissonans som följt av massinvandringen. Ett mer rimligt inlägg för att få bukt med dålig kultur i Sverige – i min mening – är att börja snacka om repatriering.

Antagligen är tweeten snarare ett försök till att behålla en väljare eller två, från KD.